În UE, se relaxează regulile pentru ajutoarele de stat acordate regiunilor mai puţin dezvoltate

92

Luni 19 aprilie 2021, Comisia Europeană a anunţat că relaxază regulile care permit statelor membre UE să acorde mai multe ajutoare pentru a susţine regiunile mai puţin dezvoltate, din blocul comunitar, să îşi atingă obiectivele ecologice şi digitale destinate stimulării creşterii economice, informează Reuters.

Din punct de vedere financiar, executivul comunitar a precizat că guvernele vor putea să acorde stimulente de investiţii, în aceste zone, pe lângă un plafon mai mare cu privire la ajutoarele de stat. Astfel de zone sunt regiunile periferice, zonele de graniţă, zonele în tranziţie şi zonele care se confruntă cu o pierdere de populaţie.

În conformitatea noilor linii directoare, ale UE, privind ajutoarele regionale, gradul de acoperire va creşte până la 48% din populaţia UE, faţă de 47% anterior. Noile linii directoare revizuite vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2022, pentru a oferi suficient timp statelor membre să îşi pună la punct hărţile de ajutoare regionale.

„Noile linii directoare privind ajutoarele regionale vor permite statelor membre să sprijine cele mai defavorizate regiuni europene să ajungă din urmă şi să reducă decalajele în termeni de bunăstare economică, venit şi şomaj”, a declarat comisarul european pentru competiţie, Margrethe Vestager.

În contextul financiar-teritorial, aceste ajutoare regionale sunt un instrument important, utilizat de statele membre, pentru a creşte dezvoltarea regională.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner