India şi Bangladesh se pregătesc de sosirea ciclonului Amphan

Ciclonul Amphan ajunge marţi în Bangladesh şi în estul Indiei, iar milioane de persoane se pregătesc de unul dintre cei mai puternici din ultimii ani, într-un context complicat de pandemia de COVID-19, informează AFP.

Ciclonul Amphan este de aşteptat să ajungă în nordul Golfului Bengal miercuri după-amiază sau seară, însoţit vânturi de până la 180 kilometri /pe oră şi de o furtună violentă, potrivit prognozelor meteo.

Autorităţile se tem că ciclonul va fi cel mai puternic care va lovi regiunea  în mare parte din cauza inundaţiilor.

In cunostinta de cauza ţările din regiune au tras învăţăminte după cicloanele devastatoare din deceniile anterioare, construind mii de adăposturi pentru populaţie şi punând la punct politici de evacuare rapide şi minuţioase.

În Bangladesh, „vom evacua până la 2,2 milioane (de persoane) şi vom încerca să avem zero decese”, a declarat Enamur Rahman, secretar de stat pentru gestionarea dezastrelor. Evacuările au loc în zonele de coastă cu o altitudine scăzută, vulnerabile la o creştere bruscă a nivelului mării.

Ca urma a pandemiei de coronavirus, autorităţile din Dacca au dublat numărul de adăposturi anticiclon puse la dispoziţia populaţiei, pentru ca persoanele strămutate să beneficieze de mai mult spaţiu, şi vor impune utilizarea de măşti.

De altfel, gărzile de coastă din Bangladesh participă la evacuarea a mii de persoane care trăiesc pe insulele izolate. Bărcile de pescuit au primit ordin să se întoarcă la ţărm, iar porturile să se închidă.

În India, peste 200.000 de persoane sunt în curs de evacuare în statul Bengalul de Vest, iar alte 20.000 au fost puse la adăpost în regiunea vecină Odisha.

În regiunea pădurilor de mangrove Sundarbans, din Bengalul de Vest, megafoanele solicită locuitorilor „să poarte mască şi să menţină distanţa fizică în adăposturi”, a declarat Arjun Manna, din cadrul WWF.

În Odisha, autorităţile oferă suficiente adăposturi pentru a găzdui, dacă este necesar, până la 1,1 milioane de persoane. „Vom pune la dispoziţie săpun şi apă pentru spălarea mâinilor şi măşti”, a declarat pentru AFP responsabilul local Pradeep Kumar Jena.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata