Indigestia – sfaturi și recomandări

Indigestia sau, în termeni medicali, dispepsia însumează toate acele simptome care creează disconfort în regiunea abdomenului superior. Lista include durerea abdominală, senzația de sațietate imediat după ce ai început să mănânci, balonarea, arsurile la stomac și greața. Frecvent, toate aceste semne de indigestie apar ca urmare a unor mese copioase, dar există și cazuri în care ele sunt asociate cu o anumită boală digestivă. [1, 2]

 

În acest articol poți descoperi o serie de sfaturi și recomandări care pot fi utile atunci când te confrunți cu probleme de indigestie. Dacă simptomele specifice persistă sau se agravează este important să consulți un medic specialist cât mai curând. 

Elimină indigestia prin identificarea cauzelor

Cunoașterea motivelor pentru care te confrunți cu disconfortul cauzat de indigestie poate conduce la eliminarea sa. Lista include:

 • Stilul de viață – dacă mănânci prea repede sau preparate foarte bogate, organismul poate avea probleme cu digerarea alimentelor consumate. Riscul de indigestie crește atunci când mănânci foarte piperat sau foarte gras sau dacă te întinzi în pat imediat după ce ai terminat masa. O digestie deficitară poate fi cauzată și de fumat, consumul excesiv de alcool și un nivel de stres ridicat.
 • Anumite medicamente – antiinflamatoarele nesteroidiene și antibioticele sunt două tipuri de medicații care au ca efect advers indigestia, iritând sistemul digestiv.
 • O serie de afecțiuni – intoleranța la glucoză sau gluten, boala de reflux gastroesofagian, cancerul gastric, ulcerul peptic, sindromul colonului iritabil și gastropareza sunt toate probleme de sănătate care conduc la indigestie. 

 

În cazul în care nu se evidențiază o cauză anume, este utilizat termenul medical de dispepsie funcțională. [2]

 

Optează pentru un tratament adecvat 

Atunci când indigestia devine o sursă de disconfort, medicul poate recomanda:

 • Evitarea alimentelor care declanșează indigestia frecvent.
 • Consumul a 5-6 mese mai mici în loc de cele 3 mese mai consistente uzuale. 
 • Reducerea sau eliminarea alcoolului și cofeinei consumate. 
 • Găsirea de tratamente alternative în cazul în care indigestia este efectul advers al unei medicații pe care o iei în mod constant.
 • Diminuarea nivelului de stres și anxietate resimțit zilnic.
 • Renunțarea la anumite analgezice care cauzează dispepsie frecvent. 

 

Dacă simptomele persistă, medicul poate considera necesar un antiacid care se eliberează fără prescripție medicală. Alte opțiuni sunt:

 • Inhibitorii pompei de protoni – aceștia pot reduce nivelul de acid de la nivelul stomacului. Sunt de regulă o recomandare medicală atunci când indigestia este însoțită de arsuri la stomac. 
 • Antagoniștii receptorilor H2 – diminuează cantitatea de acid gastric. 
 • Agenții procinetici – sunt utili atunci când stomacul se golește prea încet. 
 • Antibioticele – dacă indigestia este cauzata de bacteria H. pylori. 
 • Antidepresivele și medicamentele anti-anxietate – pot minimiza disconfortul cauzat de indigestie prin reducerea senzației de durere. [3]

 

Atunci când indigestia este moderată, poți ameliora simptomele și cu ajutorul unor plante precum ghimbirul care are efecte antiinflamatoare și antioxidante. Poate ajuta inclusiv cu stările de greață, balonarea și producția de salivă. [4] 

Nu ezita să consulți un medic

Deși, atunci când este moderată, indigestia nu este un motiv de îngrijorare, există și anumite situații în care consultarea unui medic este absolut necesară. Fie simptomele specifice persistă mai mult de două săptămâni, fie se agravează conducând la:

 • pierdere în greutate neintenționată sau apetit redus; 
 • vărsături repetate sau cu sânge; 
 • scaune de culoare neagră;
 • dificultăți la înghițire care se agravează progresiv; 
 • stări de oboseală sau slăbiciune care pot fi asociate cu anemia. 

 

Este necesară o vizită medicală de urgență atunci când:

 • Te confrunți cu dificultăți de respirație, transpirație excesivă sau durere în piept care radiază la nivelul maxilarului, gâtului sau unui braț. 
 • Dezvolți dureri în piept atunci când depui efort sau în condiții de stres. [1] 

 

Simptomele de indigestie sunt adesea moderate și pot fi ameliorate prin schimbarea obiceiurilor alimentare. Atunci când persistă sau se înrăutățesc de la un moment la altul este necesară consultarea unui medic cât mai curând posibil pentru eliminarea potențialelor cauze și stabilirea unui diagnostic corect. 

 

Bibliografie:

 1. “Indigestion – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/indigestion/symptoms-causes/syc-20352211. Accesat la 14 Nov. 2022.
 2. ‌Sandy Calhoun Rice. “Why Do I Have Indigestion?” Healthline, Healthline Media, 30 Nov. 2021, www.healthline.com/health/indigestion. Accesat la 14 Nov. 2022.
 3. ‌“Indigestion – Diagnosis and Treatment – Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/indigestion/diagnosis-treatment/drc-20352215. Accesat la 14 Nov. 2022.
 4. ‌WebMD Editorial Contributors. “Remedies for Indigestion.” WebMD, WebMD, 13 Nov. 2020, www.webmd.com/digestive-disorders/remedies-indigestion. Accesat la 14 Nov. 2022.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata