Instrumente utile pentru gestionarea eficientă a stărilor de anxietate

305

Motto: ,,Îngrijorarea este o stare negativă a minții care cauzează anxietate, suferință și constrângere. Ea lucrează încet și insistent, până la distrugerea completă a inițiativei, încrederii în sine și a facultății rațiunii.” (Herbert Harris)

Starea de anxietate include adesea: gânduri de îngrijorare, temeri și schimbări la nivelul corpului, precum: tensiune ridicată, accelerarea ritmului respirației, amețeli și probleme digestive. Studiile arată că 30% dintre femei și 19% dintre bărbați, dezvoltă la un moment dat în viața lor o tulburare de anxietate. Gândurile care însoțesc stările de anxietate sunt orientate spre viitor, ne facem griji pentru sănătatea noastră, pentru relații, succes și alte aspecte ale vieții. Vestea bună ar fi că: cercetările în acest domeniu arată că există multe modalități prin care avem puterea de a reduce anxietatea noastră și să sporim starea noastră de bine, pentru a îmbunătății calitatea vieții noastre. Este important să testăm cât mai multe dintre instrumentele de gestionare a stărilor de anxietate și să le alegem pe cele care ne aduc beneficii, după care să le utilizăm constant, cu perseverență și determinare.

Strategii pentru gestionarea eficientă a anxietății:

 1. Tehnica jurnalului- ajută la notarea gândurilor, emoțiilor, senzațiilor fizice și comporta-mentele care apar atunci când suntem anxioși. Această tehnică, ne poate ajuta să sporim nivelul nostru de conștientizare și să câștigăm sentimentul de control asupra anxietății Putem explora ce fel de metode sunt utile pentru noi, în gestionarea anxietății.
 2. Tehnici de control al respirației– sistemul nostru nervos se compune din sistemul simpatic responsabil cu activarea (stress, anxietate, entuziasm) și cel parasimpatic, care asigură relaxarea noastră (calm, mulțumire, plictiseală). În momentul în care suntem prinși într-un ciclu de anxietate, sistemul simpatic este activat la nivel înalt. Astfel, atunci când vrem să ne calmăm putem folosi sistemul nervos parasimpatic pentru a stopa răspunsurile noastre de luptă sau fugi și să ne relaxăm. Una dintre căile cele mai simple de activarea sistemului nervos parasimpatic este controlul respirației.
 3. Exercitiile fizice– cele cardiovasculare folosite cu regularitate sunt o cale eficientă de a spori activitatea sistemului parasimpatic.
 4. Mersul pe jos– plimbările în aer liber, ne pot ajuta în controlul eficient al anxietății.
 5. A opta pentru o alimentație potrivită pentru reducerea nivelului de anxietate– studiile arată că alimentele bogate în magneziu și zinc, ajută la liniștire, cum ar fi: somonul bogat în acizi grași omega -3, kefirul bogat în probiotice, ajută la reducerea anxietății.
 6. Reducerea consumului de cafea– cofeina accentuează stările noastre de anxietate;
 7. Ascultarea muzicii de relaxare– un studiu a arătat că ascultarea muzicii de relaxare după un eveniment stresant, ajută la reducerea nivelului de cortizol din corp.
 8. Ajută-ți corpul să proceseze hormonii de stres printr-o alimentație sănătoasă. În timp ce suntem anxioși în corpul nostru se elimină hormoni: norepinefrină/adrenalină.
 9. Colorează forme complexe (mandala) pentru adulți;
 10. Meditatiile mindfulness– asigură concentrarea pe ceea ce se petrece în jurul nostru și în corpul nostru, într-o manieră non-critică.
 11. Clarifică-ți setul de valori: uneori devenim anxioși pentru că suntem perfecționiști. Așteptările noastre nerealiste ne fac să fim îngrijorați sau dezamăgiți pentru că nu putem fi cum ne dorim sau să facem lucrurile pe care ni le propunem. Adresează-ți următoarele întrebări: Ce fel de persoană îți dorești să fii? Și care sunt calitățile tale pe care îți dorești să le dezvolți?
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata