INTERVIU/Vassilenko: Pentru Kazahstan, cea mai mare provocare este să contribuie la reducerea tensiunilor între jucătorii-cheie internaţionali

În situaţia actuală, cu tensiuni crescânde între actorii mondiali, pentru Kazahstan, cea mai mare provocare este să contribuie la reducerea tensiunilor între aceşti jucători-cheie, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, adjunctul ministrului de Externe al Republicii Kazahstan, Roman Vassilenko.

"Înţelegem complet limitările capacităţilor noastre, evident. Suntem o ţară de dimensiune medie, dar cu o politică externă foarte proactivă şi cu un background pozitiv în ceea ce priveşte imaginea noastră de mediator obiectiv", a afirmat oficialul kazah.

El a vorbit şi despre investiţiile ţării sale în România, dar şi despre perspectivele de colaborare, în domeniile agricultură şi IT.

"Pentru Kazahstan, activitatea KazMunayGas International în România este un exemplu şi un proiect prioritar", a punctat Vassilenko.

El a spus că, în toamna acestui an, "toate documentele necesare au fost semnate pentru crearea unui fond de investiţii".

"Acest fond urmează a fi creat, va fi baza unei investiţii de 200 de milioane de dolari iar planurile includ construcţia a 80 de staţii de petrol noi în întreaga ţară dar cred că sunt şi planuri ce implică modernizarea rafinăriei. Ce aş vrea să spun este că, pentru Kazahstan, activitatea KazMunayGas International în România este un exemplu şi un proiect prioritar", a afirmat adjunctul ministrului de Externe kazah.

AGERPRES: Aţi avut o întâlnire cu secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe Dan Neculăescu şi presupun că aţi vorbit şi despre comunitatea română din Kazahstan, care numără aproximativ 40.000 de persoane. Care sunt provocările cele mai mari ale acestei comunităţi? Comunităţile străine mereu se confruntă cu diverse probleme.

Roman Vassilenko: În Kazahstan, comunitatea română nu este o comunitate străină. Face parte din viaţa noastră şi din amestecul etnic foarte divers pe care îl avem. După cum ştiţi, în Kazahstan avem…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata