Intotero a prezidat prima reuniune ministerială informală în domeniul politicilor pentru diaspora: Un moment de însemnătate majoră

0 95

Politicile pentru diaspora, schimbul de bune practici şi creşterea gradului de coeziune a politicilor privind ţările cu diaspora numeroasă au fost temele de pe agenda reuniunii informale la nivel ministerial organizate luni de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, în contextul exercitării de către România a preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene.

La evenimentul desfăşurat la Palatul Parlamentului şi prezidat de ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, au participat delegaţii din Lituania, Germania, Italia, Croaţia, Letonia, Polonia, Grecia, Cipru, Slovenia, Belgia, Ungaria, Irlanda, Spania, Cehia şi Marea Britanie, precum şi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe – ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, şi secretarul de stat Victor Micula.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, dezbaterile au vizat modalităţile prin care ţările europene au reuşit să stabilească relaţii de colaborare economică şi culturală cu diaspora, precum şi iniţiativele de susţinere a dezvoltării lingvistice şi culturale a acesteia şi au prilejuit un schimb de bune practici la nivel european în vederea creşterii gradului de coeziune a politicilor privind ţările cu diaspora numeroasă. Totodată, au fost prezentate şi dezbătute diversele strategii naţionale privind diaspora, în statele în care există o asemenea strategie.

Ministrul Natalia Intotero a reiterat caracterul de pionierat al evenimentului la nivel european privind diaspora din UE, precum şi necesitatea ca diaspora să constituie o temă pe agenda europeană.

"Este un moment de însemnătate majoră pentru România să putem găzdui primul eveniment la nivel ministerial dedicat diasporei. Dat fiind numărul semnificativ de români stabiliţi dincolo de graniţele ţării, dar şi numărul mare de cetăţeni ai altor state membre care lucrează,…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x