Investiţii record de 41 miliarde de dolari pentru startup-urile europene din domeniul tehnologiei

66

Investiţiile în startup-urile europene din domeniul tehnologiei s-au redresat după şocul din primăvară, provocat de pandemia de coronavirus (COVID-19), şi sunt în grafic pentru a atinge un nivel record anul acesta, estimează firma de capital de risc Atomico, transmite Reuters

Acest sprijin pentru startup-urile europene din domeniul tehnologiei a ajuns în octombrie la nivelul record de cinci miliarde de dolari, fiind posibil până la finalul lui 2020 să atingă nivelul de vârf de 41 miliarde de dolari, arată studiul publicat marţi.

„Este un semn remarcabil al rezilienţei ecosistemului”, a declarat, pentru Reuters, Tom Wehmeier, co-autor al raportului Atomico.

Astfel, cu 115 „unicorni” care au beneficiat de capitaluri de risc, cu o valoare de peste un miliard de dolari, valoarea totală a firmelor din domeniul tehnologiei înfiinţate în Europa din 2000 a ajuns la aproape 1.000 miliarde de dolari.

Din punct de vedere financiar, serviciul de streaming de muzică Spotify şi firma de plăţi Adyen sunt în fruntea listei, fiind evaluate la aproximativ 50 miliarde de dolari, în timp ce compania suedeză fintech Klarna şi producătorul de software UiPath (primul unicorn românesc) sunt evaluate fiecare la peste zece miliarde de dolari.

Cu toate că Europa încă este în urma Americii de Nord, în privinţa sumelor investite, nivelul fondurilor orientate spre capitaluri de risc s-a triplat în ultimii cinci ani, estimează Atomico.

În contextul organizatoric, firma Atomico apreciază că cele mai mari 24 de companii europene din domeniul tehnologiei au creat o reţea de peste 3.000 de persoane care au înfiinţat noi companii.

Astfel, cele mai mari sume, 3,2 miliarde de dolari, au fost atrase în primele nouă luni din 2020 de firmele din domeniul tehnologiei medicale, dar s-au descurcat bine şi companiile care oferă programe informatice pentru întreprinderi şi cele din domeniul tehnologiei financiare.

Europa a avut 32 de Oferte Publice Iniţiale ale firmelor tehnologice în primele zece luni din 2020, doar trei fiind evaluate la peste un miliard de dolari, sub nivelul din SUA.

Din punct de vedere al viitorului, Ofertele Publice Iniţiale din Europa par promiţătoare în anii următori, a apreciat Wehmeier.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata