Investiţiile la bursă au ajuns la 6,6 miliarde de lei, in primele şase luni

0

În primele şase luni din acest an, investiţiile la Bursa de Valori Bucureşti au fost de 6,6 miliarde de lei iar în prezent sunt cotate la bursă 370 de companii, a declarat, joi, Radu Hanga, preşedintele BVB, la debutul şedinţei de tranzacţionare a titlurilor de stat pentru populaţie Fidelis.

“Evoluţia bursei este una frumoasă. Dacă ne uităm în urmă cu 25 de ani, când am plecat la drum, la Bursa de Valori Bucureşti erau cotate nouă companii, iar volumul de tranzacţionare într-un an a fost de 26 de milioane de lei. La momentul actual, avem 370 de companii româneşti cotate la bursă pe piaţa principală sau pe piaţa Aero. Valoarea investiţiilor de la bursă doar din prima jumătate a acestui an este de 6,6 miliarde de lei. Practic, aceasta este măsura paşilor pe care bursa de valori românească şi întreaga economie românească i-a făcut”, a spus Hanga.

Adrian Tănase directorul general al BVB, a arătat, la rândul său, că decizia autorităţilor de a tranzacţiona titlurile de stat prin piaţa de capital este în linie cu scopul BVB de a creşte comunitatea locală de investitori locală.

“Dobânzile au fost atractive şi nu le-aş compara cu depozitele bancare, ci cu yield-urile cu care se tranzacţionează titlurile similare pe piaţa interbancară. Mă aştept ca investitorii să facă şi un mic câştig de capital în primele zile de tranzacţionare. Este şi prima emisiune în euro şi mă bucur că această emisiune s-a bucurat de un interes peste aşteptări, ceea ce ne face foarte optimişti să credem că investitorii, populaţia din România începe să înţeleagă mecanismele pieţei de capital”, a continuat Tănase.

Din acest punct de vedere, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a anunţat luni că populaţia a subscris, în perioada 15 iulie – 7 august, titluri de stat Fidelis în lei şi valută în valoare echivalentă de peste 2 miliarde de lei, cea mai mare sumă atrasă prin programul Fidelis.

Astfel, există o premieră în emisiuni în euro, fiind prima emisiune de titluri de stat denominată în monedă europeană pe care o lansează Ministerul Finanţelor Publice pentru populaţie prin acest instrument. Celelalte două emisiuni de titluri de stat, emise în lei, reprezintă primele emisiuni pentru populaţie din ultimii patru ani.

Titlurile de stat se tranzacţionează la BVB începând de joi, 13 august, prin intermediarii autorizaţi.

Aşadar, dobânda anuală pentru titlurile în euro este de 2%, în timp ce pentru titlurile în lei dobânda anuală este de 4% în cazul celor cu scadenţa în 2022 şi de 4,5% în cazul celor cu scadenţa în 2024.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close