Iohannis i-a trimis lui Dăncilă motivarea respingerii pentru a treia oară a miniştrilor: „Lia Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici nu fac dovada îndeplinirii tuturor condițiilor de legalitate”

0

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis, joi, o scrisoare Prim-ministrului României, doamna Vasilica-Viorica Dăncilă, referitoare la propunerile de numire în funcțiile de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administrației publice și de ministru al transporturilor. Şeful statului spune că propunerile Lia Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici nu fac dovada îndeplinirii tuturor condițiilor de legalitate, astfel încât să li se poată da curs.

Preşedintele face referire la “incidența dispozițiilor art. 85 alin. (2) și ale art. 105 din Constituție, precum și a celor ale art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor, potrivit cărora pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetățenia română și domiciliul în țară, se bucură de exercițiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute în cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, cu modificările și completările ulterioare, și ținând seama și de jurisprudența Curții Constituționale”.

Şeful statului spune că “legea prevede un regim juridic diferit pentru  membrii Parlamentului și pentru membrii Guvernului atât în ceea ce privește incompatibilitățile, cât și în ceea ce privește condițiile de exercitare a celor două funcții de demnitate publică, numai persoana în cauză putând să declare pe propria răspundere că nu se află în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute de lege”.

În plus,…

Citeste continuarea pe Libertatea.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close