Iohannis, prezent la un laborator interactiv de educație civică despre comunism: „Pentru libertate, trebuie să luptăm zilnic. Altfel, din negura vremurilor, se ridică fantome!”

0


Preşedintele Klaus Iohannis a participat, luni, la inaugurarea Spațiuluând i 80east (optzecist) – „Acasă în comunism’’ – un laborator interactiv de educație civică despre trecutul comunist. Şeful statului a povestit cum a perceput el perioada comunismului, despre care a spus că a fost “cea  mai neagră perioadă a României”.

Preşedintele a spus că românii îşi percepeau casa ca un refugiu, pentru a fugi de comunism.

“Au reuşit să intre într-un spaţiu privat, care făcea viaţa un pic mai uşoară. Comunismul a fost un regim oribil, crunt, draconic, şi aceste lucruri nu se pot recrea printr-un spaţiu, ci numai prin amintiri şi o mică parte se poate transmite prin povestire”, a spus preşedintele, afirmând că ceea ce au trăit românii “nu se pot imagina în ziua de astăzi”.

“Epoca a fost probabil cea mai neagră a României şi ororile comunismului nu trebuie uitate. Trebuie povestite, pentru a nu ajunge în situaţia de a repeta greşeli pe care noi le-am făcut. Comunismul a fost  o greşeală enormă, că nu am făcut-o benevol, asta e altceva, dar modul în care s-a inoculat, a fost o oroare a istoriei moderne. Aceste lucruri trebuie povestite. Când am fost tânăr, nu copil, ne-am dorit foarte mult libertate. Să ne exprimăm, să mergem să vedem locuri, alte ţări, să intrăm în contact cu oameni din alte părţi. Să putem spune liber ce ne dorim, să ne asociem şi să schimbăm societatea în bine, şi aceste lucruri nu au fost posibile. Ne-am dorit foarte mult libertatea, şi la Revoluţie,  s-a auzit un singur cuvânt, şi anume libertatea”, a spus preşedintele.
Iohannis: “Dacă îi întrebăm pe români ce vor, nu spun libertate, pentru că o avem!”
El a precizat că românii nu au ieşit la Revoluţie să…

Citeste continuarea pe Libertatea.ro

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close