Iohannis: Punerea în acord a legilor justiţiei şi a legislaţiei penale cu standardele europene – obligatorie

0

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că punerea în acord a legilor justiţiei şi a legislaţiei penale cu standardele europene este obligatorie.

"Anul 2018 a fost marcat, în acest sistem, de modificarea legilor de organizare şi funcţionare a sistemului judiciar şi a legislaţiei penale, care încă este în curs. Am avut un an dificil, cu multe cumpăne pentru sistemul judiciar din România, care, din păcate, sunt departe de a se fi epuizat. Punerea în acord a acestor acte normative cu standardele europene este obligatorie şi va prezenta o provocare pentru perioada următoare. În cadrul acestui demers, Consiliului Superior al Magistraturii îi va reveni o misiune deosebit de importantă ce presupune, mai mult ca niciodată, afirmarea rolului său constituţional de garant al independenţei justiţiei. Deşi ne-am aflat într-un context complicat, CSM a rămas un factor de echilibru, reuşind să acţioneze cu echidistanţă faţă de actorii implicaţi. Vă rog să continuaţi cu aceeaşi determinare, să fiţi permanent racordaţi la vocea interioară a sistemului care reclamă cu tărie necesitatea apărării şi consolidării independenţei activităţii judecătorilor şi procurorilor, dar şi a sistemului judiciar în ansamblu", a afirmat Iohannis la şedinţa plenului CSM.

El a subliniat că 'izolarea' şi 'divizarea' corpului magistraţilor nu duc la nimic productiv.

Şeful statului a arătat că prezenţa sa la şedinţa CSM reprezintă o "încurajare instituţională", în contextul în care plenul Consiliului Superior al Magistraturii îşi alege miercuri noua conducere – preşedintele şi vicepreşedintele. Totodată, Iohannis a felicitat actuala conducere a CSM, aflată la finalul mandatului.

"A fost un an foarte greu. Vă felicit pe toţi pentru echilibrul pe care aţi reuşit să-l păstraţi în sistem", a conchis preşedintele Iohannis. AGERPRES/(A – autor: Florentina Peia, editor: Mirela Bărbulescu, editor online:…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close