Iulian Chifu: Votul din Parlamentul britanic oferă o oportunitate majoră României

0

Iulian Chifu, preşedintele Centrului de Prevenire a Conflictelor şi Avertizare Timpurie, consideră că votul Parlamentului de la Londra, care a respins marţi, cu o largă majoritate, acordul privind Brexit-ul, oferă o oportunitate majoră României, ca deţinător al preşedinţiei Consiliului UE, de a juca un rol în această criză.

Analistul politic spune că România ar putea propune trei direcţii de acţiune, pe plan strategic, tehnic şi politic, menite să rezolve inclusiv "problemele de deficit de credibilitate" ale Guvernului britanic.

Primă variantă, cea strategică, a fost avansată de Iulian Chifu pornind de la premisa că actualul acord, pe bazele formulate de Londra până azi, "e mort". În acelaşi timp, varianta unei ieşiri a Marii Britanii din UE fără acord este respinsă de majoritatea Parlamentului britanic.

"Orice variantă de nou acord trebuie să plece de la alte premise, de exemplu menţinerea în Piaţa Comună şi Uniunea Vamală. Marea Britanie ar rămâne în piaţa comună europeană – varianta acordului Norvegiei – ceea ce ar anula prin efecte back-stop-ul legat de introducerea frontierei inter-irlandeze şi ar garanta libera circulaţie a cetăţenilor europeni", a precizat analistul politic, miercuri, pentru AGERPRES.

În opinia sa, o altă direcţie de acţiune, tehnică, ar putea viza obţinerea unei prelungiri a termenului Brexit-ului şi noi negocieri.

"Pentru că nu poate livra până la 29 martie un acord de ieşire, de Brexit, să solicite Marii Britanii să anuleze recursul la art. 50 de ieşire din UE. Chiar cu declaraţia că Brexit-ul merge mai departe, dar se explorează alte căi de acord. Acest pas permite să fie pregătită baza unei noi forme de acord, care să permită realizarea sa în perioada de doi ani din Tratatul de la Lisabona. Revenirea la negocieri pe acordul prezent e imposibilă. Ce se poate face este o variantă de Brexit şi mai soft, cea propusă deja de liderul opoziţiei, varianta…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close