Iuliana Scântei (PNL): Cerem autorităţilor din Republica Moldova să nu îngrădească dreptul la vot al cetăţenilor din diaspora

0 108

Senatorul liberal de Iaşi Iuliana Scântei a făcut un apel, sâmbătă, la autorităţile Republicii Moldova ca, pentru alegerile care se vor desfăşura pe 24 februarie, să permită celor aflaţi în diaspora să voteze pe baza cărţilor de identitate, nu doar a paşapoartelor valabile.

"Pe 24 februarie vor avea loc alegeri pentru configurarea noului Parlament al Republicii Moldova. Este momentul să tragem un semnal de alarmă şi să solicităm autorităţilor de la Chişinău, Comisiei Centrale Electorale să nu îngrădească dreptul cetăţenilor Republicii Moldova la vot, indiferent unde se găsesc aceştia, fie că este vorba de cei din ţară sau de cei din diaspora", a declarat, într-o conferinţă de presă, senatorul Iuliana Scântei.

Ea a susţinut că apelul său vine după ce a aflat că aproximativ 500.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova aflaţi în diaspora riscă să nu îşi poată exercita dreptul de vot întrucât autorităţile acestei ţări cer ca aceştia să se prezinte în faţa urnelor cu paşaportul valabil, şi nu cu cartea de identitate, aşa cum vor proceda cei care au rămas în ţară. Acest fapt, subliniază Iuliana Scântei, reprezintă o "discriminare" şi "încălcarea drepturilor şi egalităţii de tratament între cetăţenii aceleiaşi ţări".

"Avem informaţii că, pentru prima oară după 20 de ani de procese electorale organizate în Republica Moldova, vor fi primele alegeri la care peste 500.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova vor fi îngrădiţi în exercitarea dreptului constituţional, dreptului european la vot, pentru un considerent de ordin administrativ – anume lipsa unui paşaport valabil pentru cei care se află în străinătate şi se vor prezenta la vot în străinătate, întrucât aceştia deţin doar cărţi de identitate valabile. Este o discriminare, o încălcare a egalităţii de tratament între cetăţenii aceleiaşi ţări. Cei care vor vota în ţară au ocazia să se identifice…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata