Iurie Leancă propune organizarea unui summit la care să fie invitate şi ţările din Parteneriatul Estic

Preşedinţia României la Consiliul UE ar putea fi o oportunitate pentru organizarea unui summit la Iaşi, la care să fie invitate şi ţările din Parteneriatul Estic, alături de liderii UE şi CE, a declarat, luni, la Cluj, viceprim-ministrul pentru integrare europeană al Republicii Moldova, Iurie Leancă.

Prezent luni la o conferinţă organizată de Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB), Iurie Leancă şi-a exprimat încrederea ca România să menţină pe agenda europeană tot ce ţine de dialogul cu Republica Moldova.

"Preşedinţia României la Consiliul UE este o oportunitate. Marea noastră problemă este că primele două-trei luni vom fi în campanie electorală, astfel încât România nu va putea face prea mult pe termen imediat, din punct de vedere operativ. Dar sunt sigur, şi discuţiile pe care le-am avut la Bucureşti cu multiplii demnitari, începând cu preşedintele ţării, ministrul de externe, primul ministru, mă fac să fiu încrezător că problema Republicii Moldova, dar şi a Estului, per ansamblu, va fi menţinută pe agendă de către România. (…) Am discutat ideea unui summit, înaintea celui de la Sibiu, de exemplu la Iaşi sau în orice alt oraş din estul României, unde ar fi invitate ţările din Parteneriatul Estic sau cel puţin Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, împreună cu liderii UE şi CE', a spus Leancă.

Acesta consideră că ideea organizării unui astfel de summit poate urma modelul Bulgariei, care, cu o zi înainte de summit-ul de la Sofia, a invitat la discuţii liderii din Balcanii Occidentali.

Iurie Leanca este de părere că de felul în care România va înţelege să vorbească la Bruxelles despre problematica Republicii Moldova va depinde politica UE şi a Germaniei şi Franţei faţă de acest stat.

"Anul viitor tocmai sărbătorim 10 ani de când a fost semnat Parteneriatul Estic. În aceşti 10 ani s-au întâmplat mute lucruri bune, trei ţări sunt ţări asociate cu regim fără vize,…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata