Jean-Yves Le Drian: România – unul dintre pilonii francofoniei în Europa; gândirea franceză vă datorează foarte mult

Ministrul francez pentru Europa şi Afaceri Externe, Jean-Yves Le Drian, a afirmat joi seară că România reprezintă unul dintre pilonii francofoniei în Europa, subliniind că nume precum Brâncuşi, Cioran, Ionescu sau Eliade au marcat Franţa.

"O legătură intimă uneşte Franţa şi România. Ţara dumneavoastră este, bineînţeles, unul dintre pilonii francofoniei în Europa. Şi, de asemenea, cred că pot să spun acest lucru, România este un bastion al francofiliei. Pentru restul, gândirea franceză vă datorează foarte mult, prin Tzara, Brâncuşi, Celan, Ionescu, Cioran sau Eliade, tot atâtea nume care au marcat Franţa, atât peisajul său, cât şi cultura franceză", a spus Jean-Yves Le Drian, în deschiderea dezbaterii "Faţă în faţă cu prezentul, care mai este rolul arhivelor".

La dezbatere, găzduită de Cinema Elvire Popesco din cadrul Institutului Francez din Bucureşti, oficialul francez a accentuat că "astăzi continuă în domeniul cultural şi educativ aceste schimburi privilegiate. "Aşa cum stă mărturie şi noua instituţie privată de învăţământ în limba franceză pe care grupul francez Odyssey a hotărât s-o înfiinţeze în capitala dumneavoastră cu sprijinul autorităţilor franceze", a precizat ministrul francez.

Ca o "altă dovadă a acestor schimburi, şeful diplomaţiei franceze a amintit Sezonul Cultural Franco-Român, apreciind că acesta a înregistrat un formidabil succes şi care se va deschide la Bucureşti în 18 aprilie".

Referindu-se la evenimentul Noaptea Ideilor/Nuit des Idees, în cadrul căruia a fost inclusă şi dezbaterea de la Institutul Francez, Jean-Yves Le Drian a declarat că "ambiţia acestei nopţi este de a face să trăiască dezbaterile dincolo de cercul specialiştilor".

"De ce? Pentru că provocările prezentului ne angajează pe noi toţi şi pe fiecare dintre noi. Avem, bineînţeles, un rol crucial pentru a pune întrebări, însă cred că e important să ne apropiem…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata