Klaus Iohannis a atacat la CCR Ordonanţa privind organizarea referendumului, care prevede că numărul participanților poate fi mai mare decât numărul celor care şi-au exprimat votul

0


Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, Curţii Constituţionale a României o sesizare de neconstituţionalitate asupra mai multor prevederi din legea de modificare a organizării referendumului, printre care şi cea care prevedea ca ”numărul participanților să fie mai mare decât numărul celor care au exprimat un vot”.

Sesizarea şefului statului vizează Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 86/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, precum şi pentru unele măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a referendumului naţional pentru revizuirea Constituţiei.

“Prin conținutul normativ, legea dedusă controlului de constituționalitate contravine unor norme și principii constituționale”, spune şeful statului, în sesizarea către CCR.

Potrivit art. I pct. 18 din O.U.G. nr. 86/2018, „în tot cuprinsul anexelor nr. 2-6, sintagma „Numărul participanților trebuie să fie egal cu suma ce rezultă din adiționarea cifrelor de la pct. 5, 6 și 7.” se înlocuiește cu sintagma „Pct. 2 >/= Pct. 5 + pct. 6 + pct. 7.”

Preşedintele arată că prin modificarea în procesul verbal privind rezultatele referendumului, numărul participanților trebuie să fie mai mare sau egal cu suma voturilor valabil exprimate la răspunsul „DA”, a celor la răspunsul „NU” și a voturilor nule., “instituirea unei asemenea reglementări echivalează cu legiferarea posibilității ca numărul participanților să fie mai mare decât numărul celor care au exprimat un vot (pozitiv, negativ sau nul), ceea ce contravine chiar principiului statului de drept și democratic, prevăzut de art. 1 alin. (3)”.

“Anexele 2 și 6 din Legea nr. 3/2000 prevedeau…

Citeste continuarea pe Libertatea.ro

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata