Klaus Iohannis se opune reducerii numărului de ore la şcoală: Mii de profesori vor fi concediaţi

0


Proiectul de lege prin care scade drastic numărul de ore petrecut de elevi la şcoală se întoarce în Parlament pentru a fi modificat. Preşedintele Klaus Iohannis se opune reducerii numărului de ore la şcoală în actuala formă, pentru că va atrage disponibilizarea a mii de profesori.

Anunţul a fost făcut de consilierul de stat Ligia Deca, cea care coordonează Departamentul Educaţie. Preşedintele nu se opune ideii în sine de a reduce numărul de ore, ci doar modului în care proiectul pune în practică această idee.

Ligia Deca a spus, într-o conferinţă de presă, că reducerea din pix a numărului de ore se face abrupt, fără nicio analiză de impact. “Riscă să producă efecte negative în cascadă”, a declarat ea.

Astfel, se va schimba modul de predare, însă profesorii nu sunt instruiţi în acest sens. Nu există în lege norme tranzitorii, care să explice cum se vor aplica noile măsuri, dar nici dispoziţii finale, care să spună când se va aplica legea.

Este de presupus că ea va trebui pusă în practică începând cu noul an şcolar, ceea ce va duce la absenţa de pe piaţă a manualelor potrivite. Ligia Deca a precizat că se anticipează astfel o nouă criză a manualelor şcolare.

Un alt efect imediat va fi concedierea a mii de profesori, din cauza reducerii atât de drastice a numărului de ore.

“Ar trebui ca orice iniţiativă legislativă care are efecte atât de ample să ia în consideare şi alte procese, cum ar fi modificarea planurilor cadru sau proiectul România educată”, a mai spus Deca.

Proiectul se va întoarce acum în Parlament, pentru a fi modificat.

Ligia Deca a lăudat însă alte prevederi din proiect. Printre ele, măsurile anti-bullying, dar şi cele care cresc accesul la educaţie al…

Citeste continuarea pe Libertatea.ro

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata