Klemm: Câştigurile creşterii economice a României sunt mai ales ale cetăţenilor din zonele urbane

0

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, a declarat, vineri, într-o prelegere susţinută la Universitatea 'Al. I. Cuza din Iaşi', că un obiectiv cheie al parteneriatului strategic dintre România şi SUA este şi promovarea prosperităţii economice comune, el adăugând că deşi PIB-ul în ţara noastră a crescut foarte rapid după aderarea la UE, totuşi câştigurile acestei creşteri economice sunt mai ales ale cetăţenilor din zone urbane, în timp ce trei sferturi din populaţia din mediul rural trăieşte în sărăcie.

Discursul ambasadorului SUA a fost susţinut în timpul conferinţei de ştiinţe politice "Dezvoltare internaţională şi democratizare". Oficialul american a reamintit că timp de peste două decenii, Statele Unite şi România au colaborat îndeaproape, construind un cadru care întăreşte relaţiile bilaterale, susţinând dezvoltarea şi integrarea euro-atlantică a României şi "ţinând piept împreună provocărilor globale şi regionale".

"Una dintre priorităţile cheie ale parteneriatului strategic este angajamentul de promova prosperitatea economică. De exemplu, în 1997 comerţul avea o cifră de doar 660 de milioane. În 2017, acea cifră a atins nivelul record de peste 3 miliarde. Exporturile României în Statele Unite au crescut de la 400 de milioane la 2,2 miliarde", a spus Hans Klemm, care a adăugat că investitori majori din Statele Unite sunt prezenţi astăzi în economia României în sectoarele auto, energie sau IT.

Pe de altă parte, el a arătat că beneficiile aderării la UE sunt distribuite inegal la nivelul zonelor economiei şi ţesutului social din România.

"În 2017, PIB pe cap de locuitor al României a atins 63% din media UE, deci a crescut foarte repede în anii de după 2000. Ne amintim că la începutul secolului al XXI-lea procentajul era de 32%. Cu toate acestea, creşterea nu fost distribuită larg şi egal între regiuni. În regiunea Nord-Est, de exemplu, PIB-ul pe cap de…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close