Modernizarea sectorului energetic românesc va fii sprizinită şi susţinută de BERD

110

Ministrul energiei Virgil Porescu a afirmat că Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi-a exprimat sprijinul şi deschiderea de a contribui la modernizarea sectorului energetic românesc.

„Astăzi (joi – n. r.) am avut o discuţie cu preşedintele BERD, Odile Renaud-Basso, şi reprezentanţi ai Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Principala temă de discuţie s-a concentrat pe oportunităţile de investiţii în sectorul energetic românesc. Există interes pentru domeniul nuclear, pentru investiţii în energie regenerabilă, dar şi în dezvoltarea reţelei de transport şi distribuţie a gazelor naturale în amestec cu hidrogen, a energiei electrice, digitalizarea acestora şi pentru construcţia de noi capacităţi de producţie. Dialogul continuă, iar principalul partener instituţional al României (BERD) şi-a exprimat sprijinul şi deschiderea de a contribui la modernizarea sectorului energetic şi la proiectele de modernizare propuse de ministrul Energiei”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

În acest context, Preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Odile Renaud-Basso, a efectuat prima sa vizită oficială în România, în format virtual, ocazie cu care a avut mai multe întâlniri cu oficialii guvernamentali, reprezentanţii sectorului privat, ai instituţiilor financiare internaţionale şi societăţii civile.

Din punctul de vedere al BERD, aceasta a anunţat că reuniunile au avut ca teme de discuţie revenirea României după pandemia de COVID-19 şi pe modalităţile în care investiţiile BERD pot sprijini această revenire, împreună cu fondurile de la Uniunea Europeană.

„În pofida pandemiei, România este una din economiile cu cel mai puternic ritm de creştere din Uniunea Europeană şi are un potenţial uriaş în sectorul infrastructurii şi reformei întreprinderilor de stat. Prin accelerarea reformelor şi îmbunătăţirea capacităţii de implementare, România ar putea deveni una din principalele destinaţii ale investiţiilor noastre”, a declarat Odile Renaud-Basso, conform comunicatului.

Aşadar, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În prezent, BERD investeşte în 38 de economii din Europa Centrală şi de Est, Africa de Nord şi Orientul Mijociu.

În prezent în ţara noastră, unde BERD este un investitor major, Banca se concentrează asupra finanţării infrastructurii, creşterea productivităţii şi consolidarea sectorului financiar. Până în prezent, BERD a investit aproape nouă miliarde de euro în economia ţării, iar 76% din aceste investiţii au mers în sectorul privat.

BERD a semnat proiecte de investiţii, de la începutul acestui an, în valoare totală de 127 milioane de euro în România, după ce anul trecut a oferit o finanţare de 340 milioane de euro pentru economia românească.

Sursa: agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata