La Topoliţa, arheologii au scos la lumină urmele unui sat preistoric, de acum 6.500 ani

0 31

Noi dovezi ale unui sat preistoric datând de acum 6.500 ani, au descoperit arheologii din judeţul Neamţ,  într-un sit din localitatea Topoliţa, în apropiere de Târgu Neamţ.

Au fost identificate numeroase reprezentări umane modelate din lut, obiectele fiind interpretate de specialişti ca având cu rol religios,  a declarat arheologul Vasile Diaconu, pentru AGERPRES.

„Deşi se mai păstrează doar o aglomerare compactă de lut ars, cu o suprafaţă de aproximativ 16 metri pătraţi, această locuinţă a avut un mod interesant de construcţie, fiind realizată dintr-o structură lemnoasă, lipită cu lut, iar la un moment dat a fost abandonată şi incendiată. Ceea ce este remarcabil la aceste cercetări este faptul că au fost identificate numeroase reprezentări umane modelate din lut, iar aceste obiecte sunt interpretate de arheologi ca fiind piese cu rol religios. La o analiză atentă a acestor statuete, ca şi în cazul vaselor de lut, se observă un deosebit simţ artistic pe care îl aveau artizanii de acum mai bine de 6 milenii”, a spus Vasile Diaconu.

Arheologul Vasile Diaconu este cel care coordonează săpăturile arheologice, iar acesta a adăugat că situl este cu adevărat valoros, din punct de vedere ştiinţific, pentru că a beneficiat de investigaţii geo-fizice care au arătat că, în acest punct, există o aglomerare constituită din resturile a peste 20 de case preistorice.

Aşadar, aflat în marginea localităţii Topoliţa, situl arheologic are o suprafaţă de aproape 3 hectare, iar cercetările efectuate în 2017 de o echipă germană au evidenţiat existenţa în sol a mai multor structuri de locuire, cel mai probabil case.

Pe parcursul anului trecut, echipa de arheologi a reuşit investigarea ruinelor unei construcţii, iar anul acesta au fost studiate noi perimetre din cadrul aşezării şi a fost descoperită încă o locuinţă.

Pentru acest obiectiv, alături de arheologi, la cercetări participă şi un grup de tineri din zona Târgu Neamţ, care au ales să îşi petreacă o parte din această vară muncind pe un şantier arheologic.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata