Lâna- noul material termo-izolator pentru casele românilor

129

Lâna de oaie este un foarte bun izolator pentru cabanele din lemn. Se pare că în România, acest concept devine din ce în ce mai popular. Lâna de oaie menține căldura mult mai bine într-o casă decât polistirenul, potrivit specialiștilor. Și ajută și economia. Oierii spun că în sfârșit au găsit cui să vândă lâna. Un afacerist din Bistrița a început să promoveze casele în acest gen în toată țara și le și exportează. Deja lucrează la câteva zeci de cabane izolate cu lână pe care le va trimite în Norvegia, pe bucăți.

În localitatea bistrițeană Lunca Ilvei se ridică o cantină, un proiect inovator pentru țara noastră. Această construcție din lemn va fi împrejmuită de lâna de oaie.

„Ea provine de la noi, e din zona Bistriţei, din lână Ţurcană” a explicat un inginer constructor, Daniel Sidor.

Specialiștii în domeniu declară că o astfel de izolație termică din lână de oaie se comportă mult mai bine decât oricare alt material sintetic și, foarte important, nu poluează.

„O saltea de lână de grosime de 10 centimetri e echivalentul a 20 de centimetri de polistiren. E moale, e foarte uşor de lucru cu izolaţia de lână” a mai explicat inginerul constructor.

Construcția din lemn ce urmează a fi ridicată va funcționa ca și cantină pentru angajații unei fabrici de cherestea. Aceeași fabrică este înscrisă într-un program de valorificare a lânii, conceput de Ministerul Agriculturii. Principala idee este să ridice valoarea lânii care, în ultimul timp, din cauza lipsei de cereri, oierii au început să o ardă pe câmpuri.

„Suntem în faza de implementare şi de dezvoltare a pieţei în care să încorporăm în construcţii şi în special în construcţii din lemn acest material extraordinar de valoros, saltele din lână de oaie” a spus proprietarul unei fabrici de cherestea, Emil Iugan.

O casă din lemn ce are ca izolație exterioară lâna se vinde cu aproximativ 50.000 de euro. Aceasta este trimisă în străinătate pe bucăți.

Sursa: observator.tv

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata