Laserele pentru copii vor fi scoase de pe piață! ANPC a decis!

0

Este oficial! S-a dat alertă europeană pentru laserele de jucărie ce se regăsesc în orice magazin, chiar și în România! Comisarii de la Protecția Consumatorului trag un semnal de alarmă spunând că dispozitivele respective pot afecta foarte grav vederea copiilor și a animalelor de companie. Mai bine de 13 mii de lasere au fost scoase de la vânzare, iar verificările vor continua în întreaga țară.

Între timp, vânzătorii de la micile tarabe și întreprinderi de la colțurile străzilor, încearcă să își convingă în continuare clienții că aceste lasere nu reprezintă niciun pericol pentru copii.

Specialiștii de la Măgurele explică de ce nu este de glumit cu aceste lasere folosite pe post de jucărie.

„Există directivă europeană acre precizează faptul că pointerele nu sunt jucării. Sunt adevărate pericole care ajung în mâna copilaşilor. Un laser este o lumină focalizată. Era declarat pe pointer 5 miliwati, în realitate avea 50 de miliwaţi, de 10 ori mai mult, ceea ce duce la afectarea retinei permanentă”, a declarat MIRELA TRUPINĂ, inginer institut Cetal.

Și nu doar vederea copiilor este afectată, ci și cea a animalelor de companie. După ce specialiștii europeni au tras aceste semnale de alarmă, Protecția Consumatorului a și început verificările. Au fost găsite mii de astfel de dispozitive care sunt interzise în Europa.

În urma controalelor desfășurate în București și în Ilfov, comisarii ANPC au decis oprirea comercializării a peste 13 mii de astfel de dispozitive și au dat amenzi de peste 270 de mii de lei. Aceștia menționează că aceste verificări vor continua la nivelul întregii țări și fac o avertizare pentru părinți. Aceste dispozitive nu sunt jucării!

Toate laserele ce se regăsesc pe piață vor fi verificate în următoarea perioadă și în funcție de rezultate, ar putea fi scoase de la vânzare.

Sursa: News 24 Romania.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata