Legea Adopţiei a fost votată în Senat. Bîzgan: Voi propune introducerea adopțiilor internaționale pentru copiii greu adoptabili, din 2020

Senatorii au adoptat, miercuri, Legea Adopţiilor. Deputatul independent Oana Bîzgan a anunţat că la Camera Deputaţilor va propune introducerea adopțiilor internaționale pentru copiii greu adoptabili, începând cu 2020.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare revizuirea cadrului normativ în materia adopţiei, prin introducerea unor prevederi care să asigure celeritatea în dobândirea şi menţinerea statutului de copil adoptabil, flexibilizarea procedurii de evaluare a adoptatorilor, precum şi debirocratizarea unor proceduri.

Guvernul a adoptat în luna iunie mofiicările la Legea Adopţiei. Se prevede eliminarea din procedură a identificării rudelor de până la gradul al IV-lea în cazurile în care planul individualizat de protecţie a copilului are ca finalitate adopţia, flexibilizarea derulării procedurii de adopţie pentru copiii care au împlinit vârsta de 14 ani, precum şi a grupurilor de fraţi care nu pot fi separaţi.

În plus, se introduc noi stimulente financiare în vederea susţinerii familiilor care doresc să adopte un copil cu vârstă mai mare, cu handicap sau un grup de fraţi (600 lei, respectiv 900 lei), precum şi pentru achitarea unor servicii de recuperare sau reabilitare medicale, psihologice sau de altă natură în cuantum de 1.500 de lei pe an.

De asemenea, se acordă o sumă de 200 de lei/zi/persoană pentru acoperirea cheltuielilor de transport şi cazare ale adoptatorului sau familiei adoptatoare.

Potrivit unui amendament, managerul de caz „stabileşte ca finalitate planul individualizat de protecţie în cazul în care părinţii fireşti cu vârsta de peste 18 ani îşi exprimă consimţământul la adopţie în cel puţin 60 de zile după părăsirea copilului. În acest caz, adopţia ca finalitate a…

Citeste continuarea pe Libertatea.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata