Legea ce privește instituirea unui ajutor de stat pentru acordarea despăgubirilor producătorilor agricoli, neconstituțională. Care este motivul deciziei Curții Constituționale

22

Curtea Constituțională a hotărât marți că Legea în ceea ce privește instituirea unui ajutor de stat pentru acordarea de despăgubiri producătorilor agricoli afectați de fenomene meteorologice neprielnice este neconstituțională. Motivul acestei hotărâri ar consta în faptul că actul normativ „contine dispozitii contradictorii care conduc la imposibilitatea de calificare a ajutorului de stat instituit ca fiind unul supus obligatiei de notificare a Comisiei Europene sau ca fiind unul exceptat de la aceasta obligatie”.

Hotărârea CCR în ceea ce privește neconstituționalitatea acestei legi a fost luată cu unanimitate de voturi, actul normativ fiind neconstituțional în ansamblul său.

„Curtea a statuat ca actul normativ criticat contravine dispozitiilor art.1 alin.(5) din Constitutie, intrucat contine dispozitii contradictorii care conduc la imposibilitatea de calificare a ajutorului de stat instituit ca fiind unul supus obligatiei de notificare a Comisiei Europene sau ca fiind unul exceptat de la aceasta obligatie. De asemenea, Curtea a constatat ca in procedura de adoptare a legii criticate nu a fost solicitata fisa financiara de la Guvern, ceea ce contravine dispozitiilor art.138 alin.(5) din Constitutie. Decizia este definitiva si general obligatorie”, conform comunicatului de presa al CCR remis marti News.ro.

Proiectul de lege a fost adoptat, pe data de 27 mai, decizional de Camera Deputaților și conturează cadrul legal pentru acordarea unor despăgubiri producătorilor agricole ale căror recolte au fost serios distruse de seceta gravă, inundații ori „temperaturi excesiv de scazute sub limita biologica de rezistenta a plantelor”, potrivit actului trimis la promulgare.

Actul normativ se mai bazează pe ideea ca schema de ajutor să fie notificată anual Comisiei Europene.

„In situatia in care, anterior emiterii deciziei de aprobare, Comisia Europeana solicita modificari privind schema, prevederile prezentei legi pot fi modificate in mod corespunzator. In cazul in care Comisia Europeana nu emite o decizie de aprobare a schemei, ajutorul financiar platit beneficiarilor va ramane definitiv suportat de la bugetul de stat si nu vor fi solicitate spre returnare de catre beneficiari”, potrivit sursei citate.

Despagubirile se vor acorda „numai pentru daune ce depasesc 30% din productie, dar nu mai mult de 70% din cheltuielile efectuate pentru cultura respectiva pana la data producerii fenomenului”, mai susține proiectul adoptat de către Cameră.

Guvernul a emis, pe data de 5 iunie, un punct de vedere negativ la proiectul pornit de PSD, iar pe 19 iunie a sesizat CCR cu o obiecție de neconstituționalitate a actului normativ.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner