Legea privind desecretizarea protocoalelor a fost atacată la CCR. Ce spune şeful statului despre proiectul lui Dragnea şi al lui Tăriceanu

Președintele Klaus Iohannis a atacat, vineri, la Curtea Constituțională, proictul de lege privind desecretizarea protocoalelor, inițiat de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. Prin modul în care a fost adoptată, precum și prin conținutul normativ, legea criticată contravine unor norme și principii constituționale, spune şeful statului, în sesizarea către CCR. 

Legea inițiată de Liviu Dragnea, privind declasificarea protocoalelor între SRI și instituții din justiție, a fost adoptată de Camera Deputaților, forul decizional, pe 14 noiembrie.

Potrivit actului normativ, toate protocoalele de colaborare dintre Direcția Națională Anticorupție și Serviciul Român de Informații, SRI și Înalta Curte de Casație și Justiție, vor fi desecretizate.

„Legea privind declasificarea unor documente a fost adoptată cu nesocotirea prevederilor art. 61 și ale art. 75 din Constituție, fiind încălcată competența primei Camere sesizate, Senatul, care nu a dezbătut textul și soluțiile adoptate de Camera Deputaților, cu referire la modificările adoptate după votul din plenul acesteia, amendamente nediscutate în prima Cameră sesizată. În forma adoptată, legea dedusă controlului de constituționalitate nesocotește și principiile constituționale în virtutea cărora o lege nu poate fi adoptată de o singură Cameră, legea fiind, cu aportul specific al fiecărei Camere, opera întregului Parlament”, spune preşedintele.

Se mai precizează că, prin amendamentele admise, Senatul a extins termenul în care persoanele se pot adresa unei instanțe pentru „constatarea încălcării drepturilor și libertăților fundamentale și repararea prejudiciului suferit” de la 6 luni la 3 ani, aspect neavut în vedere de inițiatori.

„De…

Citeste continuarea pe Libertatea.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata