Legea privind stabilirea bazei de calcul al contribuţiei de asigurări sociale datorate de angajatori, trimisă la reexaminare

0

Preşedintele Klaus Iohannis solicită Parlamentului reexaminarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 4/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Şeful statului arată în cererea de reexaminare transmisă, joi, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, că legea vizează stabilirea bazei de calcul al contribuţiei de asigurări sociale datorate de persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, atât pe perioada în care persoanele fizice care realizează venituri din salarii ori asimilate salariilor desfăşoară activitate, cât şi pe perioada în care acestea beneficiază de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate. Astfel, potrivit normelor prevăzute prin legea transmisă la promulgare – ce aprobă fără modificări prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 4/2007 – sunt modificate şi completate dispoziţiile art. 140, precum şi cele ale art. 158 din Codul fiscal, în sensul că baza lunară de calcul pentru contribuţia de asigurări sociale este suma câştigurilor brute prevăzute la art. 139 din Codul fiscal, realizate de persoanele fizice care obţin venituri din salarii sau asimilate salariilor asupra cărora se datorează contribuţia individuală.

"Evenimentele legislative survenite între momentul emiterii de către Guvern a Ordonanţei nr. 4/2017 şi cel al transmiterii spre promulgare a Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 4/2017 fac însă necesară reexaminarea acestei legi de către Parlament, astfel încât să fie respectate cerinţele de claritate şi predictibilitate a normelor juridice", spune preşedintele Iohannis.

El precizează că acest act normativ a fost adoptat de Parlament pe 28 noiembrie 2018, iar ulterior a fost sesizată Curtea Constituţională. Şeful statului menţionează că prin decizia care i-a fost transmisă pe 14 februarie Curtea Constituţională a constatat că Legea…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close