Libertatea a refăcut după 6 ani o fotografie cu aceleași personaje: trei copii romi, aruncați de stat într-un centru de plasament dur! Povestea lipsei de șansă din România


În 2013, la Frumușani, județul Călărași, fotoreporterul Libertatea Gabriel Pătruț îi surprindea pe Tincuța, Marian și Alin în miezul sărăciei și al speranței pentru o viață mai bună. În 2019, în aceeași comună, Libertatea i-a rugat pe cei trei frați să refacă fotografia. S-au ținut de treabă, au rezistat mediului și n-au avut probleme cu legea, dar sunt tot în sărăcie!

Acum puțină vreme, Libertatea a dedicat coperta ziarului sărăciei persistente a românilor.
„4,6 milioane de români trăiesc cu mai puțin de 23 de lei pe zi!”, a titrat Libertatea.
Un român din trei e la limita necazului, o boală îl poate ruina economic, iar copiii săi nu au șanse, la rându-le, să scape de sărăcie.
Practic, cea mai năpăstuită treime a populației nu a simțit beneficiile aderării la UE, acasă la ea. Poate munci în străinătate pentru a câștiga mai mult, asta da. Dar acasă suferă. Chiar dacă muncește, nu scapă de sărăcie.
Imaginea cu care ziarul a ilustrat pagina întâi reprezintă trei copii care privesc fix către camera foto. Sunt trei copii romi, din comuna Frumușani, județul Călărași.
E un cadru emoționant, realizat de fotoreporterul Libertatea Gabriel Pătruț, în 2013. „Ce s-a ales de copiii de atunci?”, se întreabă un jurnalist din redacție.
Ce fac ei, cum li s-a schimbat viața în acești 6 ani?

Aceasta este povestea unei fotografii, repetate, și a vieții care nu se repetă. Când vorbim despre viața noastră îi recunoaștem unicitatea și încercăm să o prețuim ca pe ceva irepetabil. Când ne referim la existența unor oameni marginalizați, suntem tentați să spunem: asta e, așa a fost să fie!

Vreme de 6 ani, în viața acestor copii s-a întâmplat ceea ce se…

Citeste continuarea pe Libertatea.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata