Liderii UE se ceartă din cauza reducerii prețurilor la gaze

De Jurnalul Național Economie Externe 131 citiri
2 min citire
Diviziunile dintre liderii Uniunii Europene cu privire la plafonarea prețurilor la gaze și a pachetelor naționale de salvare au reapărut vineri, când aceştia s-au întâlnit la Castelul din Praga, pentru a discuta cum să facă față cel mai bine crizei energetice de iarnă, cauzată de războiul Rusiei în Ucraina.

Astfel că, cincisprezece dintre statele Uniunii Europene doresc un plafon de preț la gaze, însă nu sunt de acord cu privire la detaliile modului în care ar trebui făcut. Germania, Danemarca și Olanda se opun oricărui plafon, îngrijorate că ar îngreuna cumpărarea gazului de care au nevoie pentru a-și menține economiile în funcțiune și pentru a diminua orice stimulent de reducere a consumului.

În plus, cancelarul austriac Karl Nehammer a afirmat că orice plafon de preț trebuie conceput și implementat într-un mod care să sprijine furnizorii de energie, conform Reuters. „Negocierile sunt în plină desfășurare. Și vor fi intense pentru că scopul nostru este să sprijinim furnizorii de energie, pentru ca oferta de gaze să nu scadă„, a adăugat el.

Premierul ceh Petr Fiala a precizat în mod special limitarea prețurilor gazelor folosite pentru producerea de energie electrică, în timp ce letonul Krisjanis Karins a adăugat că un plafon ar fi prea mult, dacă blocul comunitar ar putea în continuare să asigure aprovizionarea.

De asemenea, președintele summitului, președintele Consiliului European Charles Michel, a precizat că nu sunt așteptate să fie luate decizii vineri, însă a sperat că discuția dintre lideri va duce la un acord la următoarea întâlnire, pe 20-21 octombrie.

Criza energetică este o provocare foarte importantă pe care trebuie să o abordăm”, a precizat Michel, adăugând că speră să avanseze discuțiile privind reducerea cererii, asigurarea aprovizionării și scăderea prețurilor. „Sper să facem pași în direcția corectă”.