Liderul grupării pro-iraniene Hezbollah în Liban, Hassan Nasrallah, a anunțat că mişcarea sa are ”100.000 de luptători înarmaţi şi antrenaţi”

235

La întrebarea dacă începe războiul în Liban+, o amenințare fără precedent a venit din partea liderului grupării pro-iraniene Hezbollah în Liban, Hassan Nasrallah. Acesta a susținut că mişcarea sa are ”100.000 de luptători înarmaţi şi antrenaţi”.

De altfel, Avertismentul lui Hassan Nasrallah a fost categoric. El a spus că dezvăluie aceste date pentru prima dată după violenţele de săptămâna trecută la Beirut, relatează  AFP.

La răndul său, secretarul general al partidului şiit a acuzat, într-o intervenție televizată, partidul creştin al Forţelor libaneze că a deschis focul joi asupra susţinătorilor săi şi ai aliatului său mişcarea şiită Amal. El a atenționat partidul să nu încerce să provoace ”un război civil.”

Pe de altă parte, premierul libanez, Najib Mikati, a anunţat pe Twitter o zi de doliu public vineri în Liban. Acest gest este în memoria persoanelor care şi-au pierdut viaţa în urma violenţelor ce au zdruncinat capitala libaneză joi. Trebuie subliniat că șase şiiţi au fost împuşcaţi la Beirut într-un atac asupra susţinătorilor mişcării fundamentaliste Hezbollah şi a unui partid libanez aliat al său, Amal. Tragedia s-a petrecut în cursul unei manifestaţii organizate pentru a cere revocarea judecătorului care anchetează explozia devastatoare din portul capitalei libaneze din august 2020.

Nu vom permite nimănui să ia ţara ostatică

Într-un discurs televizat, preşedintele libanez Michel Aoun a declarat că „este inacceptabil ca armele să fie din nou mijloc de comunicare între rivalii libanezi”. El a promis că cei care se fac vinovaţi de violenţele de joi de la Beirut vor fi traşi la răspundere.

astfel, „Nu vom permite nimănui să ia ţara ostatică pentru propriile interese”, a avertizat preşedintele libanez.

Armata libaneză a anunţat, tot pe parcursul zilei de joi, că a arestat nouă persoane, inclusiv un sirian, pentru violenţele de la Beirut. De asemenea, aceasta a precizat pe Twitter că va rămâne desfăşurată în zonă pentru a preveni noi violenţe. În context, trebuie menționat că actualele violenţe sunt cele mai grave după cele din 2008.

Sursa: Capital.ro
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata