Ludovic Orban: Ministerul Dezvoltării nu trebuie să fie o puşculiţă; trebuie gândit asupra autonomiei locale

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat luni că Ministerul Dezvoltării nu trebuie să fie o "puşculiţă care alocă bani şi care decontează situaţii de lucrări", subliniind că autonomia locală este un concept care trebuie transpus în fapt.

"Eu cred că Ministerul Dezvoltării nu trebuie să fie o puşculiţă care alocă bani şi care decontează situaţii de lucrări, ci trebuie să fie locul în care oameni cu experienţă să gândească soluţii pentru marile probleme pe care le are România şi pe care le va avea într-un viitor nu foarte îndepărtat. Este foarte clar că ne confruntăm cu un fenomen de depopulare care este foarte pregnant în mediul rural, în special în mediul rural sărac, ce afectează cu siguranţă şi oraşe şi municipii. Cred că gândirea care există acum, politicile administrative aşa cum sunt ele gândite, este o gândire care este depăşită în timp. Eu cred că am pierdut mult prea mulţi bani ca să tragem reţele de apă spre cătune şi sate care sunt muribunde, cred că am cheltuit mult prea multe resurse să investim în şcoli din localităţi care nu mai au populaţie şcolară, am cheltuit mult prea multe resurse, nu mai vorbesc de săli de sport unde nu ştiu cine se joacă, se joacă pensionarii. Am consumat mult prea multe resurse în lucruri care nu dau nicio perspectivă de dezvoltare", a afirmat Orban, la Gala "AOR – 25 de ani", care are loc la Teatrul Naţional Bucureşti.

El a subliniat că oraşele ar trebui să devină centre de dezvoltare şi pentru localităţile din jur.

"Oraşele sunt tratate ca şi comune în ceea ce priveşte cheltuielile de funcţionare, ori un oraş are şi liceu, şi spitale, deservesc foarte mulţi locuitori care nu domiciliază în oraşul respectiv şi au şi cheltuieli care sunt datorate serviciilor pe care le conferă într-un areal din jurul oraşelor respective", a susţinut Ludovic Orban.

Preşedintele PNL a pledat pentru autonomie…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata