MAE: 24 ianuarie – una dintre cele mai importante realizări ale României moderne

 Ziua de 24 ianuarie marchează una dintre cele mai importante realizări ale României moderne, care a permis o evoluţie accelerată a ţării pe calea dezvoltării şi a modernizării, subliniază Ministerul Afacerilor Externe, joi, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.

"Unirea Principatelor Române, primul moment al afirmării românilor ca naţiune şi al racordării sale la "spiritul european", precum şi primul pas pentru înfăptuirea statului naţional unitar român, a fost rezultatul eforturilor şi al sacrificiilor unor generaţii de oameni politici şi cărturari care au inclus, încă din programele paşoptiste, idealul Unirii Moldovei şi Ţării Româneşti. Unirea de la 1859 semnifică un act de înaltă voinţă politică şi de solidaritate naţională, ce se constituie într-un îndemn către generaţiile prezente şi viitoare la păstrarea şi cultivarea unei conştiinţe a unităţii naţionale şi la dezvoltarea unei acţiuni vizionare a elitelor", afirmă reprezentanţii MAE.

Diplomaţia română priveşte cu respect şi recunoştinţă la făuritorii Unirii de la 1859, la cei care au acţionat pentru recunoaşterea internaţională a acesteia, pentru dobândirea independenţei de stat, precum şi pentru următoarele procese de făurire a statului român modern.

Graţie lor, arată MAE, România este astăzi recunoscută pentru ataşamentul său faţă de principiile dreptului internaţional şi pentru promovarea respectului reciproc, a bunei înţelegeri, a deschiderii către dialog, a valorilor multiculturalismului, care stau la baza profilului său internaţional şi a acţiunii sale externe.

"Parcursul susţinut al naţiunii române spre obţinerea independenţei şi spre realizarea statului naţional unitar român modern a servit drept model pentru acţiunea politică de până în zilele noastre, care a permis României să dobândească statutul său actual, de stat consecvent şi credibil în interiorul Uniunii…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata