MAE: Au fost atinse obiectivele urmărite de România în negocierea Acordului de retragere din UE a Regatului Unit

0

Ministerul român al Afacerilor Externe afirmă, într-un comunicat transmis duminică AGERPRES, că obiectivele urmărite de România pe parcursul procesului de negociere a Acordului de retragere din UE a Regatului Unit au fost atinse, în principal cele care vizează protejarea drepturilor cetăţenilor români stabiliţi în Marea Britanie.

"Obiectivele urmărite de România pe parcursul procesului de negociere au fost atinse, în principal cele care vizează protejarea drepturilor cetăţenilor români stabiliţi în UK. Acordul prevede că cetăţenii UE27 din Regatul Unit şi cetăţenii britanici din UE27 care sunt beneficiari ai acestuia (inclusiv cei care se stabilesc în UE27/UK în perioada de tranziţie) se vor bucura de o serie de drepturi. Acestea includ drepturile de şedere în UK ale cetăţenilor UE şi ale membrilor familiilor a acestora, precum şi aspecte vizând coordonarea sistemelor de securitate socială, calificări profesionale, îngrijiri medicale", menţionează comunicatul MAE.

Totodată, MAE român arată că Acordul andosat duminică, care reprezintă o etapă cheie în procesul Brexit, oferă un fundament juridic solid retragerii Marii Britanii din UE.

"Retragerea Marii Britanii din UE, eveniment nedorit de către statele membre, va avea un caracter ordonat asigurat de către Acordul de retragere. Acesta stabileşte un cadru legal care conferă claritate şi certitudine juridică cetăţenilor şi mediului de afaceri din UE 27 şi din UK", menţionează comunicatul MAE român.

În ceea ce priveşte Declaraţia politică privind cadrul relaţiilor viitoare UE-UK, aprobată în cadrul reuniunii extraordinare de la Bruxelles a Consiliului European, aceasta cadrează principiile pentru un parteneriat viitor ambiţios şi cuprinzător şi stabileşte domeniile cooperării viitoare dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit, evidenţiază comunicatul MAE.

"Din perspectiva României, menţinerea unei viitoare relaţii cât mai…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close