MAE: Priorităţile viitoarei preşedinţii a Consiliului UE, prezentate în reuniunea informală a secretarilor de stat şi secretarilor generali

0

MAE a organizat vineri reuniunea informală a secretarilor de stat şi secretarilor generali din ministerele afacerilor externe ale statelor membre UE şi din Serviciul European de Acţiune Externă, reuniune având drept scop prezentarea priorităţilor viitoarei Preşedinţii a Consiliului UE, precum şi discutarea unor subiecte de actualitate de pe agenda europeană.

Potrivit unui comunicat transmis de MAE, ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a prezentat cei patru piloni principali ai agendei Preşedinţiei române a Consiliului UE: Europa convergenţei, menţinerea unei Europe sigure, consolidarea rolului global al UE şi Europa valorilor comune.

Ciamba a subliniat importanţa acordată de viitoarea preşedinţie română coeziunii şi asigurării unităţii, reafirmând angajamentul României de a contribui la relansarea proiectului european. A evocat semnificaţia Summitului informal de la Sibiu, la 9 mai 2019, în contextul dezbaterii privind priorităţile strategice ale Uniunii Europene în următorii ani.

Ministrul a prezentat, totodată, obiectivele circumscrise agendei externe a UE pe durata preşedinţiei române, evidenţiind sprijinul României pentru consolidarea proiectului european, inclusiv din perspectiva asumării de către Uniunea Europeană a unui rol mai proeminent pe scena globală, informează MAE.

De asemenea, Ciamba a subliniat angajamentul României pentru avansarea politicii de extindere, necesitatea dezvoltării relaţiilor cu partenerii estici care au încheiat acorduri de asociere cu Uniunea Europeană, interesul pentru dezvoltarea relaţiei transatlantice şi a cooperării UE-NATO, precum şi importanţa susţinerii multilateralismului şi a cooperării cu Organizaţia Naţiunilor Unite.

În cadrul reuniunii au fost abordate, totodată, perspectivele relaţiei transatlantice şi aspecte vizând gestionarea Serviciului European de Acţiune Externă.

"Reprezentanţii statelor membre au exprimat…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close