MAE salută alegerea României în Consiliul Executiv al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice

0

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută alegerea României în Consiliul Executiv al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) în cadrul celei de-a 23-a sesiuni a Conferinţei Statelor Părţi care se desfăşoară la Haga, luni şi marţi, informează un comunicat al MAE transmis AGERPRES.

Mandatul României în Consiliul Executiv al OIAC va începe la 12 mai 2019 şi va dura pentru o perioadă de doi ani. Este pentru a cincea oară când România este aleasă în forul executiv al Organizaţiei, cel mai recent deţinând această poziţie în intervalul 2010-2012.

Mandatul la nivelul Consiliului Executiv al OIAC va constitui un nou prilej pentru România de a promova obiectivele Convenţiei privind interzicerea armelor chimice într-o perioadă deosebit de importantă pentru Organizaţie, marcată de numeroase provocări.

Statutul de membru în Consiliul Executiv va fi cu atât mai semnificativ cu cât, în prima parte a anului 2019, în calitate de deţinătoare a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, României îi va reveni rolul de a asigura, la Haga, coordonarea formatului statelor membre UE în relaţia cu OIAC, precizează sursa citată.

În calitate de organizaţie de implementare a Convenţiei privind interzicerea armelor chimice, OIAC reuneşte 193 de state membre. De asemenea, 98% din populaţia globală se află sub protecţia Convenţiei, iar 96% din arsenalul de arme chimice declarate de statele posesoare au fost distruse sub supravegherea OIAC.

Conferinţa de luni şi marţi este prima de acest gen după ce o majoritate de 193 de state membre a votat în favoarea întăririi puterilor OIAC, în iunie, autorizând-o să desemneze autorul unui atac chimic şi nu doar să documenteze utilizarea unei asemenea arme.

Consiliul Executiv al OIAC este format din 41 de state membre, supervizează activităţile Secretariatului Tehnic al Organizaţiei şi este responsabil de promovarea implementării eficiente şi a…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close