MAE salută aniversarea a 10 ani de la pronunţarea Hotărârii Curţii Internaţionale de Justiţie în ''Delimitarea Maritimă în Marea Neagră''

Ministerul român al Afacerilor Externe salută aniversarea a 10 ani de la pronunţarea Hotărârii Curţii Internaţionale de Justiţie în cauza "Delimitarea Maritimă în Marea Neagră (România c. Ucraina)".

Potrivit unui comunicat remis duminică de MAE, în Hotărârea pronunţată la 3 februarie 2009, Curtea a stabilit, cu unanimitatea voturilor judecătorilor, traseul liniei de delimitare între platoul continental şi zonele economice exclusive ale celor două state, acordând României 9.700 km pătraţi de spaţii maritime – platou continental şi zonă economică exclusivă – din Marea Neagră, adică 79,34% din suprafaţa în dispută de cca. 12.200 km pătraţi.

Recurgerea la jurisdicţia Curţii Internaţionale de Justiţie a reflectat consecvenţa României în a-şi fonda politica externă pe respectarea strictă a dreptului internaţional şi de a urmări soluţionarea disputelor pe care le-ar avea cu alte state doar prin mijloace juridice, prin excluderea abordărilor unilaterale.

Soluţionarea delimitării din Marea Neagră de către instanţa de la Haga a fost benefică pentru ambele state, favorizând abordarea agendei bilaterale într-un spirit constructiv şi contribuind la stabilitatea regională. România a fost şi rămâne un susţinător ferm al suveranităţii, integrităţii teritoriale şi unităţii Ucrainei, se mai menţionează în comunicat.

În acelaşi timp, importanţa Hotărârii în acest caz transcende relaţia bilaterală, reprezentând un model de soluţionare a unei dispute prin mijloace paşnice, în baza aplicării dreptului internaţional, pentru întreaga regiune a Mării Negre.

Hotărârea din 3 februarie 2009, care a soluţionat un diferend care a durat nu mai puţin de 42 de ani, a devenit un reper important pentru delimitările maritime ulterioare, fiind citată consistent în jurisprudenţa CIJ şi a altor instanţe internaţionale, precum şi în doctrina dreptului internaţional în materie, mai arată…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata