MAE: Sorin Ducaru, ales în funcţia de director al Centrului Satelitar al Uniunii Europene (EU SATCEN)

0 105

Ambasadorul Sorin Ducaru a fost ales în funcţia de director al Centrului Satelitar al Uniunii Europene (EU SATCEN), fiind prima poziţie de conducere românească a unei agenţii interguvernamentale din cadrul UE, a informat miercuri MAE, printr-un comunicat de presă remis AGERPRES.

Potrivit MAE, votul a avut loc marţi în board-ul SATCEN, aflat sub coordonarea politică a Consiliului UE, prin Comitetul Politic şi de Securitate (COPS).

"Candidatul român a obţinut o majoritate calificată a voturilor statelor membre, din primul tur de scrutin. Acest vot validează obţinerea primei poziţii de conducere a unei agenţii din cadrul UE de către un reprezentant al României. Susţinerea statelor membre pentru obţinerea acestei poziţii de conducere a unei agenţii din cadrul UE, reflectă, dincolo de calitatea candidaturii, o recunoaştere a rolului şi contribuţiilor României pe linia politicii externe şi de securitate comună, precum şi pe linia celei de securitate şi apărare comună ale UE, în conformitate cu Strategia Globala a UE şi, de asemenea, cu priorităţile Preşedinţiei române a Consiliului UE ", se menţionează în comunicat.

România, prin Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Apărării Naţionale, este şi un beneficiar al produselor şi serviciilor SATCEN, susţinând nivelul crescut de ambiţie privind dezvoltarea şi modernizare agenţiei, inclusiv a contribuţiilor SATCEN pentru Programul Spaţial European, a precizat MAE.

"De la începutul acestui an, România face parte din consorţiul pentru programul european de monitorizare spaţială (Space Surveillance and Tracking), program care beneficiază de serviciile SATCEN", se explică în comunicat.

SATCEN este o agenţie interguvernamentală a UE cu atribuţii în domeniul susţinerii acţiunilor de politică externă şi de securitate comună, inclusiv a misiunilor şi operaţiunilor civile şi militare ale UE, prin analiza informaţiilor geo-spaţiale, în…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x