Majoritatea ratingurilor suverane se confrunte cu un „şoc negativ semnificativ”

Foto: cursdeguvernare.ro
0 105

În urma pandemiei de coronavirus, Moody’s Investors Service se aşteaptă ca majoritatea ratingurilor suverane să se confrunte cu un „şoc negativ semnificativ, iar recentele evoluţii privind eficacitatea vaccinurilor împotriva COVID-19 nu au schimbat estimările agenţiei de evaluare financiară, transmite Reuters.

„Cele mai multe ţări se confruntă cu pierderi economice semnificative, o creştere accentuată a poverii datoriei, iar unele, în special pieţele emergente, au probleme cu accesibilitatea datoriei”, a afirmat Marie Diron, director în cadrul Moody’s, răspunzând unei întrebări adresate de Reuters.

„Nu ne-am schimbat previziunile pe baza recentelor evoluţii privind eficacitatea vaccinurilor deoarece ele rămân conforme cu estimările noastre generale potrivit cărora anul viitor se va înregistra probabil o anume atenuare a pandemiei, deşi doar graduală”, a declarat Diron pentru Reuters.

Şi Roberto Sifon-Arevalo, directorul diviziei de ratinguri suverane al S&P Global, a apreciat recent că unele din cele mai mari economii ale lumii ar putea să sufere o retrogradare a ratingului suveran sau ar putea să fie avertizate că urmează să fie retrogradate în lunile următoare, în cel de al doilea val global de revizuiri care au legătură cu criza coronavirusului.

În contextul schimbărilor rapide, agenţia de evaluare financiară a retrogradat deja sau a revizuit perspectiva de rating pentru aproape 60 de ţări, de la începutul acestui an, însă doar câteva din acestea au fost state bogate care aveau un rating ridicat. Acest lucru ar putea să se schimbe în condiţiile în care unele din aceste state au acumulat datorii echivalente cu 15-20 puncte din PIB, o schimbare care în mod normal ar fi durat patru sau cinci ani, şi se îndreaptă spre cheltuieli mai mari şi în următorii trei-cinci ani.

În prezent, România beneficiază de rating favorabil investiţilor din partea agenţiilor internaţionale de evaluare financiară, acesta situându-se însă cu numai o treaptă peste calificativul „junk” (nerecomandat). Perspectiva de rating este negativă.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x