Mănescu: Toate discuţiile bilaterale şi în format extins vor conţine componenta de aderare la Schengen

0 133

Ministrul de Externe, Ramona Mănescu, a declarat joi că aderarea României la spaţiul Schengen rămâne o prioritate a diplomaţiei româneşti.

"Evocând perioada în care am fost europarlamentar, vă pot spune cu certitudine că (…) în fiecare moment şi Parlamentul şi Comisia au spus că România este pregătită să intre în Schengen, din punct de vedere tehnic şi logistic. (…) Practic, noi funcţionăm de facto ca un stat membru Schengen, dar de jure nu suntem consideraţi ca atare. România nu cere nimic altceva decât să fie respectat Tratatul, noi suntem membri cu drepturi depline, ne-am îndeplinit angajamentele şi continuăm cu seriozitate să le îndeplinim, nu poate nimeni să conteste contribuţia României la spaţiul de securitate, pentru că nu vorbim doar de Flancul estic al NATO, vorbim şi de Flancul estic al UE", a afirmat Ramona Mănescu, joi, la Antena 3.

Ea a susţinut că cetăţenii români "au tot dreptul să îşi primească această binemeritată poziţie de stat membru Schengen".

"Nu e un lucru de care trebuie să ne rugăm de cineva şi nu trebuie să primim favoruri. Este prevăzut în Tratat şi trebuie respectat. (…) Vă asigur că păstrăm pe agendă ca temă prioritară şi toate discuţiile bilaterale şi în format extins vor conţine componenta de aderare la Schengen, nu ne vom opri să le spunem colegilor din UE că cetăţenii români au aceleaşi drepturi", a subliniat Mănescu, menţionând că, în prezent, în Consiliu o jumătate din state susţin aderarea României la spaţiul de liberă circulaţie, iar celelalte sunt împotrivă.

Ministrul de Externe a mai precizat că Parteneriatul Strategic cu SUA trebuie să rămână axa centrală a diplomaţiei româneşti.

Ea a mai arătat că România are aceeaşi poziţie faţă de Rusia ca NATO şi UE.

"Poziţia României faţă de Rusia porneşte în primul rând de la vecinătatea în care ne aflăm, dar se înscrie şi în poziţia UE…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x