MApN: Miniştrii Apărării din ţările membre NATO, îngrijoraţi că Rusia dezvoltă sistemul de rachete SSC-8

0 97

Miniştrii Apărării din statele membre NATO, reuniţi la Bruxelles, şi-au exprimat îngrijorarea faţă de continuarea de către Rusia a dezvoltării şi dislocării sistemului de rachete SSC-8, prin încălcarea Tratatului INF, informează MApN, într-un comunicat transmis joi AGERPRES.

Conform sursei citate, în prima zi a reuniunii miniştrilor Apărării din statele membre NATO, ministrul Gabriel Leş a participat la două sesiuni de lucru formale în cadru aliat – prima referitoare la evoluţiile şi implicaţiile pentru Alianţă în ceea ce priveşte Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), iar cea de a doua – la implementarea posturii de descurajare şi apărare.

"În cadrul discuţiilor, miniştrii şi-au exprimat îngrijorarea faţă de continuarea de către Rusia a dezvoltării şi dislocării sistemului de rachete SSC-8, prin încălcarea Tratatului INF. A fost subliniat faptul că aceasta reprezintă un risc semnificativ la adresa securităţii euroatlantice şi că NATO va continua să menţină o postură credibilă şi eficientă de descurajare şi apărare. Elementul central al discuţiilor a vizat identificarea implicaţiilor încălcării de către Rusia a tratatului şi modul în care Alianţa trebuie să se adapteze la această nouă situaţie", precizează sursa citată.

Pe de altă parte, potrivit MApN, miniştrii Apărării au notat progresul înregistrat în implementarea deciziilor adoptate la ultimele summituri aliate, inclusiv la cel care a avut loc la Bruxelles în iulie 2018, trasând, totodată, direcţionări politice referitoare la acele domenii în care se realizează întârzieri în implementare.

Au fost aprofundate aspecte referitoare la implementarea Iniţiativei NATO privind creşterea gradului de operativitate şi răspuns (NATO Readiness Initiative/NRI), respectiv conceptul militar de reîntăriri (Reinforcement concept). Totodată, a fost adoptată Directiva Politică 2019, document esenţial pentru…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata