Maria Mădălina Turza solicită o informare corectă a persoanelor cu dizabilităţi în campania electorală

Preşedintele Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi, Maria Mădălina Turza, candidat independent pentru Parlamentul European, le solicită liderilor partidelor politice, printr-o scrisoare deschisă, să asigure o corectă informare şi participare a persoanelor cu dizabilităţi la campania electorală şi la votul din 26 mai.

"Aceste aspecte nu ţin de agenda partidelor pe care le conduceţi, ci de obligaţia fiecăruia dintre noi de a respecta drepturile şi libertăţile fundamentale, printre care şi cel la vot, şi de a încuraja, în mod activ şi implicat, o participare extinsă la scrutinul din 26 mai, o zi care va reflecta modul în care România se poziţionează în raport cu valorile europene, cu drepturile omului în general şi cu drepturile persoanelor cu dizabilităţi în particular", se arată în scrisoare, care a fost remisă luni AGERPRES.

Potrivit sursei citate, în România trăiesc 812.594 persoane cu dizabilităţi. Dintre acestea, 748.210 sunt adulţi, cetăţeni români.

Turza solicită ca mesajele – site-urile web ale candidaţilor şi partidelor, mesajele video, materialele print promovate etc. – să fie accesibilizate "în conformitate cu standardul UE EN 301549, conform cu standardele de accesibilitate recunoscute pe plan mondial – prin publicarea informaţiilor în formate alternative, cum ar fi formatul uşor de citit, formatul cu caractere mărite sau alfabetul Braille sau însoţite de traducere în limbaj mimico-gestual".

Ea precizează că a transmis o solicitare AEP şi CNA, prin care a cerut sprijinul acestora în facilitarea accesului persoanelor cu dizabilităţi din România la toate aspectele legate de perioada electorală.

"În urma acestor acţiuni am obţinut, cu unanimitate de voturi, sprijinul CNA în promovarea unui clip, mesaj de interes public, care face referire la dreptul persoanelor cu dizabilităţi de a fi corect şi complet informaţi şi de a vota în condiţiile…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata