Marii producători de petrol reiau discuţiile pe fondul divergenţelor cu privire la nivelul producţiei în luna februarie

135

Marţi 5 ianuarie, miniştrii Energiei din principalele state producătoare vor relua discuţiile, care au fost suspendate luni în mod brusc după ce mai multe ţări, inclusiv Arabia Saudită, s-au opus unei propuneri formulate de Rusia privind majorarea ofertei de petrol în luna februarie, transmite Reuters.

Astfel, marţi la ora 14: 30 GMT, dezbaterile vor fi reluate, după ce luni grupul OPEC+, compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători precum Rusia, nu a reuşit să ajungă la un compromis.

În contextul preţului, sursele citate de Reuters spun că Rusia şi Kazahstanul susţin o majorare a producţiei cu 500.000 de barili pe petrol pe zi, în timp ce Irakul, Nigeria şi Emiratele Arabe Unite susţin menţinerea nivelului producţiei la nivelul actual. Sursele mai spun că şansele unei reduceri a producţiei de ţiţei sunt foarte mici deoarece puţini producători susţin un astfel de scenariu.

„Se pare că s-au format două grupuri: o propunere susţinută de Arabia Saudită vizând o abordare prudentă destinată menţinerii preţului petrolului şi o propunere susţinută de Rusia pentru o majorare rapidă a livrărilor”, a apreciat Louise Dickson de la Rystad Energy.

În acest sens ministrul Energiei din Arabia Saudită, prinţul Abdulaziz bin Salman a declarat că OPEC+ ar trebui să dea dovadă de prudenţă, în pofida unui context în general optimist de pe piaţă, deoarece cererea pentru combustibili rămâne fragilă şi este posibil să apară noi tulpini de coroanavirus.

Divergenţele dintre Arabia Saudită şi Rusia, cei doi lideri de facto ai OPEC+, reflectă priorităţile diferite ale celor două state. Autorităţile de la Riad sunt îngrijorate să nu afecteze revenirea pieţei petroliere în timp ce Moscova nu vrea să ofere rivalilor spaţiul necesar pentru o majorare a producţiei.

Din punct de vedere al producţiei, încă din luna ianuarie 2017, ţările din OPEC+ au redus producţia pentru a susţine preţurile şi a diminua supra-oferta, iar la mijlocul anului trecut au adoptat o reducere record a producţiei cu 9,7 milioane barili pe zi în contextul în care pandemia de COVID-19 a afectat cererea de benzină şi combustibil pentru avioane.

Sursa: Agerpres
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata