Meleşcanu a primit o delegaţie a Comunităţii Caraibiene – CARICOM; a reiterat angajamentul pe termen lung al României faţă de regiune

110

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a primit luni o delegaţie a Comunităţii Caraibiene – CARICOM, şi a reiterat în timpul convorbirilor angajamentul pe termen lung al României faţă de regiunea Caraibilor, informează MAE.

"În cadrul consultărilor, ministrul Teodor Meleşcanu a reiterat angajamentul pe termen lung al României faţă de regiunea Caraibelor. A evidenţiat că abordarea de către România a relaţiilor cu CARICOM are la bază trei piloni: dezvoltarea relaţiilor bilaterale cu statele membre ale acestei organizaţii, consultări cu preşedinţia rotativă a CARICOM şi intensificarea cooperării cu Secretariatul şi instituţiile permanente ale organizaţiei", se arată în comunicatul MAE.

Meleşcanu a amintit că, în ultimii doi ani, România a avut contacte politice şi diplomatice intense cu statele caraibiene, în contextul pregătirii Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, ţinând cont că, pe parcursul mandatului României, au loc în UE evenimente cu impact major asupra statelor caraibiene, precum Brexit şi negocierea acordului post-Cotonou, care va defini viitorul cadru al relaţiilor UE-ACP (Africa, Caraibe, Pacific).

Teodor Meleşcanu a evocat, de asemenea, succesul înregistrat de proiectele de asistenţă tehnică dedicate de România regiunii Caraibelor până în prezent, care au fost deosebit de bine primite de statele CARICOM. El a arătat disponibilitatea României de a oferi expertiză în domeniile de interes prioritar pentru partea caraibiană, desprinse din contactele bilaterale, precum educaţie, schimbări climatice, gestionarea situaţiilor de urgenţă, agricultură, securitate şi siguranţă alimentară, IT, turism.

Ministrul român a salutat perspectivele pozitive deschise pentru cooperarea economică bilaterală româno-caraibiană de ratificarea de către Parlamentul României a Acordului de Parteneriat Economic UE-Caraibe.

Reprezentanţii CARICOM au mulţumit, la rândul…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata