Meleşcanu, despre scutul de la Deveselu: Este un sistem strict defensiv; Principala problemă-noi rachete în Federaţia Rusă

Sistemul de la Deveselu este unul "strict defensiv" iar argumentele Rusiei, ce afirmă contrariul, au ca scop "acoperirea" problemelor pe care această ţară le are vizavi de respectarea Tratatului privind armele nucleare intermediare (INF), a declarat, marţi, la Antena 3, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu.

"Este de fapt un sistem strict defensiv care în niciun caz nu aduce atingere prevederilor tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare şi tocmai de aceea declaraţiile făcute de către Ministerul Apărării din federaţia Rusă sunt lipsite de orice consistenţă, pentru că, din punct de vedere strict tehnic (…) sistemul de la Deveselu este un sistem care lansează rachete de pe sol, în aer pentru interceptarea rachetelor balistice care pot eventual la un moment dat să facă obiectul unei agresiuni", a spus ministrul.

El a afirmat că rachetele de la Deveselu "nu pot să facă altceva decât să intercepteze rachete care s-ar putea îndrepta asupra teritoriilor care formează Alianţa Nord-Atlantică".

"Principala problemă cu care suntem confruntaţi la ora actuală în Europa o reprezintă dezvoltarea unei generaţii noi de rachete în Federaţia Rusă. E vorba de nişte tipuri care sunt numite 9M729, rachete care pot să aibă o rază de acţiune până la 5.000 de kilometri, nu ştie nimeni încă foarte precis care sunt limitele lor", a adăugat el. Potrivit lui Meleşcanu, aceste rachete au capacitatea de a folosi încărcătură convenţională dar şi încărcătură nucleară.

"Acesta este diferenţa fundamentală între baza de la Deveselu de la noi, unde rachetele care fac parte din acest sistem sunt strict înarmate cu sisteme convenţionale de distrugere a unor rachete şi nu pot fi folosite pentru armele nucleare", a spus el.

Asfel, ministrul a adăugat că declaraţiile Rusiei potrivit cărora sistemul antirachetă de la Deveselu ar avea o componentă ofensivă sunt argumente pentru a "acoperi" problemele de respectare…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata