Meleşcanu – la reuniunea CAE de la Bruxelles; situaţia politică şi de securitate din Ucraina – abordată la întâlnire

0 94

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a participat luni la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) de la Bruxelles, în cadrul căreia au fost abordate subiecte de actualitate de pe agenda de politică externă, precum Ucraina, Siria, Cornul Africii şi Venezuela.

În contextul marcării împlinirii a cinci ani de la Revoluţia Demnităţii, miniştrii de Externe prezenţi "au reconfirmat sprijinul Uniunii Europene pentru eforturile de reformă ale Kievului şi angajamentul pentru măsuri suplimentare în favoarea stabilităţii economice a Ucrainei, fiind de aşteptat ca autorităţile să menţină dinamica procesului de reforme chiar şi în perioada pre-electorală", arată MAE într-un comunicat transmis AGERPRES.

În intervenţia sa, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a reiterat susţinerea constantă acordată de România parcursului european şi euro-atlantic al Ucrainei şi a încurajat continuarea procesului cuprinzător de reforme necesar în vederea atingerii acestui obiectiv.

Meleşcanu a reconfirmat sprijinul ferm al României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în interiorul graniţelor sale recunoscute internaţional, precum şi condamnarea anexării ilegale a Peninsulei Crimeea. A susţinut necesitatea monitorizării atente la nivelul UE a evoluţiilor din Marea Azov, cu implicaţii strategice pentru întreaga regiune a Mării Negre, precizează MAE.

Referitor la Siria, discuţiile s-au concentrat asupra evoluţiilor recente din teren şi a stadiului procesului politic. De asemenea, miniştrii Afacerilor Externe s-au coordonat în pregătirea celei de a treia Conferinţe privind sprijinul pentru viitorul Siriei şi al regiunii, eveniment care se va desfăşura la Bruxelles, pe 13 şi 14 martie.

Ministrul român al Afacerilor Externe a reiterat importanţa cadrului ONU pentru o soluţionare politică a conflictului, conform rezoluţiilor Consiliului de Securitate, cu precădere a…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata