Meleşcanu: România – unul dintre jucătorii-cheie de la Marea Neagră; în ultimii 10 ani – activităţi de tip hibrid în regiune

România este unul dintre jucătorii-cheie în ceea ce priveşte securitatea la Marea Neagră, în această regiune existând "multe activităţi de tip hibrid" în ultimii ani, a declarat, joi, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, în deschiderea "Atlantic-Black Sea Security Forum".

"Din punctul nostru de vedere, centrul de gravitaţie se mută din zona Atlanticului către o regiune mică, numită Marea Neagră", a afirmat şeful diplomaţiei române. El a spus că motivele acestei "mutări" sunt faptul că la Marea Neagră este graniţa de est a NATO, dar şi activităţile hibride din zonă.

"În ultimii 10 ani am avut multe activităţi de tip hibrid în regiunea noastră. Vorbesc despre Georgia, Ucraina şi mă gândesc şi la conflictele îngheţate din Transnistria, Armenia şi Azerbaidjan şi multe alte locuri", a punctat el.

Astfel, Meleşcanu s-a referit şi la situaţia din Crimeea.

"Marea Neagră a fost mereu una în care au existat cooperare, schimburi culturale, legături economice din vremuri vechi până acum. Ce s-a întâmplat a fost mutarea Federaţiei Ruse în estul Ucrainei şi anexarea ilegală a Crimeii. Nu este o simplă anexare a Crimeii, este un pas către a avea un spaţiu puternic pentru echipamente militare în Marea Neagră", a susţinut el.

Totodată, Meleşcanu a evidenţiat că regiunea Mării Negre este "unul dintre coridoarele de transport de energie din Asia Centrală şi Asia în general către Uniunea Europeană".

"România este unul dintre jucătorii-cheie din Marea Neagră", a spus el, menţionând apartenenţa ţării noastre la NATO şi câteva dintre bazele militare ale Alianţei de pe teritoriul român.

Ministrul de Externe a vorbit la summit şi despre actualul context în ceea ce priveşte securitatea mondială.

"Din păcate, securitatea care exista în timpul Războiului Rece iese din discuţie. Din păcate, acorduri foarte importante pentru dezarmare, precum INF (…) şi multe altele,…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata