Meleşcanu: România va continua să îşi menţină un profil activ şi o prezenţă semnificativă în Afganistan şi în 2019

0

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a subliniat miercuri, în a doua zi a reuniunii miniştrilor de Externe NATO de la Bruxelles, că ţara noastră va continua să îşi menţină un profil activ şi o prezenţă semnificativă în teatrul de operaţii din Afganistan şi în 2019.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de MAE, lucrările celei de-a doua zile a reuniunii de la Bruxelles au început cu o sesiune de lucru dedicată problematicii Balcanilor de Vest, la care a participat şi Înaltul Reprezentant al UE, Federica Mogherini, cu acest prilej fiind analizate evoluţiile din regiune şi discutate stadiul şi perspectivele relaţiilor NATO cu partenerii din zonă.

"Au fost salutate progresele în domeniul politicii "uşilor deschise" a NATO, îndeosebi încheierea Acordului de la Prespa şi începerea negocierilor de aderare la NATO a Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei. De asemenea, aliaţii au prezentat disponibilitatea de a accepta primirea, din partea autorităţilor de la Sarajevo, a primului Plan de Acţiune pentru Aderare (ANP) al Bosniei-Herţegovina, dacă acestea vor dori să beneficieze de acest instrument de pregătire pentru aderarea la NATO. De asemenea, s-a agreat necesitatea intensificării sprijinului NATO pentru statele din regiune, în susţinerea eforturilor de reformă ale acestora şi a combaterii provocărilor de securitate din regiune", se arată în comunicatul MAE.

Potrivit sursei citate, ministrul român a subliniat necesitatea unui angajament constructiv al tuturor actorilor regionali, conform obligaţiilor asumate şi cu evitarea iniţiativelor care ar putea spori tensiunile şi afecta negativ securitatea regională. A accentuat, totodată, importanţa unui mesaj unitar şi a sinergiei de acţiune între NATO şi UE cu privire la regiune, pe care România va continua să le susţină cu fermitate inclusiv pe durata exercitării preşedinţiei Consiliului UE.

"Sesiunea finală a ministerialei a fost…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata