Mergi 10.000 de pași pe zi, timp de un an, pentru a experimenta schimbări pozitive

De Jurnalul Național Actuale Sănătate Utile 60 citiri
6 min citire

Inrolare trafic.ro
Se spune că mersul pe jos este o formă fantastică de exerciții cardiovasculare cu impact redus şi poate îmbunătăți semnificativ sănătatea mentală și emoțională și vă poate ajuta cu o serie de obiective de sănătate, de la stres la somn.

În afirmaţiile sale, ”Puțini oameni recunosc mersul pe jos ca fiind un adevărat antrenament”, spune Michael Lam, medic specializat în nutriție și îmbătrânire sănătoasă. „Poate că este prea ușor, prea obișnuit, prea plăcut sau prea relaxant pentru a fi considerat o formă serioasă de exercițiu. De fapt, cel mai bun lucru este că reprezintă unul dintre cele mai ușoare exerciții pe care le poți face, susține el.

Deși 10.000 de pași nu este un număr obligatoriu pentru a obține majoritatea beneficiilor aduse sănătății, un tânăr american care a făcut acest experiment, timp de un an, spune ce a constatat, potrivit Techradar.

1. L-a făcut să se simtă mai fericit

După ce am crescut în mediul rural, am observat întotdeauna o relație pozitivă între timpul pe care îl petrec afară și fericirea mea. Acum lucrez de acasă, iar mersul pe jos îmi oferă o schimbare binevenită de peisaj și o șansă de relaxare.

Deși 10.000 de pași nu reprezintă un număr obligatoriu pentru a obține majoritatea beneficiilor pentru sănătate, consider că se potrivește destul de bine cu starea mea de spirit.

2. Îmi place să fac asta zilnic

Am descoperit că există mai puțină presiune sau pregătire în jurul mersului pe jos, fiind o activitate mai plăcută. Atâta timp cât te simți bine când mergi pe jos, te vei simți și mai bine cu tine. Asta te va ajuta să uiți de problemele care te așteaptă acasă sau la serviciu.

3. O modalitate mai simplă de a atinge obiectivul propus

Spre deosebire de mersul cu regularitate la sala de sport, nu ai nevoie de vreun echipament specializat. Acest lucru înseamnă că puteți face pași mari către obiectivul propus, oricând, oriunde, fără să vă dați peste cap programul obișnuit.

4. Mă ajută să mă concentrez

Activitatea fizică și mersul pe jos mă ajută să mă concentrez. Fără o perioadă de exercițiu de dimineață, mintea este împovărată cu mii de sarcini zilnice, fie că este vorba de muncă sau nu.

Situația a devenit mai dificilă, când am început să lucrez de acasă, în 2020, deoarece timpul pe care îl petreceam afară, mergând la job. s-a diminuat. Nu a mai existat timpul de navetă în fiecare zi și nici un stimulent suplimentar în timpul pauzei de masă.

Pentru a contracara acest lucru, îmi place să-mi fac timp pentru mișcarea regulată, iar mersul pe jos este una dintre opțiuni.

5. Poate îmbunătăți starea fizică și mintală

Mersul pe jos nu este singura formă de exercițiu pe care o fac. Antrenamentul este un hobby, așa că într-o săptămână fac, de obicei, mai multe sesiuni de antrenament de forță, gimnastică, haltere și alergare.

Dar îmi fac mereu timp și pentru mers, pentru că are un impact uriaș asupra sănătății, dispoziției și minții.

Mersul rapid poate ajuta la dezvoltarea capacității aerobice (cât de bine ia și folosește corpul oxigenul). Acest lucru permite să vă ocupați mai ușor de sarcinile zilnice.

Câți pași ar trebui să faceți zilnic

Un articol publicat de experții de la Universitatea din Granada susține că această cifră „nu are nicio bază științifică”. Universitatea a realizat un studiu care concluzionează că, „dacă ne concentrăm pe riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare, majoritatea beneficiilor se observă la aproximativ 7.000 de pași”.

Autorul studiului, Francisco Ortega, afirmă că 8.000 de pași pe zi vor „reduce în mod semnificativ riscul de deces prematur”.

Între timp, o meta-analiză din anul 2022 publicată în jurnalul Lancet Public Health a constatat:

„A face mai mulți pași pe zi a fost asociat cu un risc progresiv mai scăzut de mortalitate, de orice cauză, până la un nivel care a variat în funcție de vârstă – 6.000-8.000 la cei de 60 de ani și peste și 8.000-10.000 la persoanele sub 60 de ani”.

În general, oamenii sunt diferiți ca genetică, rutine, angajamente și niveluri de fitness. Astfel, ceea ce funcționează pentru o persoană s-ar putea să nu fie potrivit pentru alta.

Întotdeauna corpul uman se adaptează la cerințele pe care le puneți asupra lui, Doar prin creșterea numărului de pași în fiecare zi este posibil să experimentați unele schimbări pozitive.

Sursa – www.capital.ro