Ministrul de Externe al Spaniei acuză separatiștii catalani de comportament „totalitarist”

0 121

Ministrul de Externe al Spaniei, de origine catalană, Josep Borrell, a acuzat mișcarea separatistă din Catalonia ca fiind „totalitară”, întrucât nu ia în considerare și voința catalanilor care nu susțin secesiunea față de statul spaniol, relatează site-ul postului France 24.

„Rădăcina problemei este că mișcarea de independență ignoră identitatea catalană a celor care nu sunt în favoare secesiunii”, a declarat pentru jurnaliști Josep Borrell, marți, la Madrid. „Când excluzi o parte, devine un act de totalitarism”, a mai adăugat acesta.

Declarația ministrului vine la o zi după ce Curtea Supremă a Spaniei a condamnat la închisoare nouă lideri ai mișcării separatiste din Catalonia, pentru perioade cuprinse între 9 și 13 ani.

Liderul catalan Quim Torra condamnă sentința curții ca dând dovadă de „dispreț față de societatea catalană”, care „va ști cum să răspundă acestei ticăloșii, în felul în care o face mereu, cu determinare și fermitate”.

Ca răspuns la acuzațiile lui Quim Torra, Josep Borrell a reiterat că nu toți catalanii împărtășesc viziunea acestuia. „Când îi aud pe oamenii care spun că locuitorii Cataloniei gandesc la fel ca Torra, reacția mea este: hei, și eu sunt catalan și nu gandesc ca tine. Nu poți afirma că toți catalanii gandesc ca mine”, a adăugat ministrul Borrell.

Catalonia a organizat în 2017 un referendum privind independenţa faţă de Spania. Plebiscitul, care a avut rezultat proindependenţă, nu a fost aprobat de Curtea Constituţională din Spania. Parlamentul catalan a proclamat independenţa, dar a suspendat decizia. Liderii UE au pledat pentru soluţionarea crizei prin dialog.

Sursa: News 24 Romania.

Citeste continuarea pe News 24

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata