Mircea Geoană: Modul în care România se raportează la proiectul european trebuie să evolueze

0

Modul în care România se raportează la proiectul european trebuie să evolueze, a afirmat preşedintele Institutului Aspen România, Mircea Geoană, luni, la lansarea Cărţii Albe "Priorităţile României şi Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene".

"Lumea occidentală se schimbă, Europa se schimbă şi inclusiv modul în care România se raportează la proiectul european trebuie să evolueze, pentru că Europa evoluează. (…) Supravieţuirea proiectului european face parte din supravieţuirea noastră ca naţiune. Nu avem cum, din orice punct de vedere, să rezistăm singuri", a declarat Geoană.

El a adăugat că, începând de duminică, "elementul de noutate este faptul că Brexit-ul se produce". "Este o schimbare de ax, (…) de dinamică, (…) de economie politică, strategică şi culturală, pe care încă nu ştim să-i anticipăm toate efectele. (…) Într-un fel, ce se va întâmpla în trei săptămâni în Londra, în Camera Comunelor, poate să conducă întreaga Preşedinţie românească (a Consiliului UE – n.r.) către complet alt scenariu", a spus Mircea Geoană.

În opinia sa, România se află în prezent "pe un curs de coliziune cu Europa". "În premieră, ne-am ieşit un pic din rolul de copil ascultător şi suntem acum pe (…) un curs de coliziune cu Europa. Nu ştim ce se va întâmpla după recenta situaţie creată de MCV şi de rezoluţia Parlamentului European, nu ştim dacă decidenţii de la Bucureşti vor merge către o formulă de contestare la Curtea Europeană de Justiţie, dar este un alt element cu potenţial perturbator pe care trebuie să îl luăm în calcul", a arătat Geoană.

La rândul său, Clara Volintiru, autoare a Cărţii Albe "Priorităţile României şi Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene", a precizat că "marea provocare" pentru UE "vine din zona politicului".

"Nu avem niciun dubiu că la nivel politic se tranşează (…) axa politicilor publice şi acest lucru oferă un grad şi…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata