Negrescu, despre Brexit: România trebuie să fie mai prezentă, să poarte discuţii directe cu partenerii britanici şi cu liderii europeni

0 87

România trebuie să înţeleagă responsabilitatea pe care o are în acest moment, să fie mai prezentă şi să poarte discuţii directe cu partenerii britanici şi cu liderii europeni, în contextul negocierilor privind ieşirea Marii Britanii din UE, a declarat marţi pentru AGERPRES fostul ministru delegat pentru Afaceri Europene Victor Negrescu, prorector la SNSPA.

"Chiar astăzi, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi preşedintele Comisiei Europene au trimis o scrisoare către Theresa May, pentru a afla ce se întâmplă. Cred că ar fi fost şi ar fi bine ca şi România să co-semneze astfel de scrisori şi să se implice într-un subiect care este de interes pentru UE, dar mai ales pentru România şi soarta românilor care trăiesc acolo. (…) Aş recomanda ca liderii din România să poarte discuţii directe cu partenerii britanici şi cu lideri europeni în acest sens", a precizat Negrescu la o dezbatere organizată de SNSPA, cu tema "Ce înseamnă o Preşedinţie de succes la Consiliul UE? Rezultatele Trio-ului de Preşedinţii la Consiliul UE format din Estonia-Bulgaria-Austria".

Potrivit lui Negrescu, în Marea Britanie trăiesc aproximativ 400.000 de români, iar "un scenariu no-deal" i-ar afecta în mod direct.

"România trebuie să înţeleagă responsabilitatea pe care o are în acest moment, trebuie să fie prezentă, să discute cu partenerii britanici. Avem aproximativ 400.000 de români care trăiesc în Marea Britanie, un scenariu no-deal înseamnă că cetăţenii europeni care trăiesc acolo, şi în mod deosebit cetăţenii români, să nu mai beneficieze de drepturile pe care le aveau până în prezent. Mă refer la dreptul de muncă, de reşedinţă, dreptul de a studia acolo cu taxele care sunt practicate pentru cetăţenii europeni", a susţinut fostul ministru.

 

Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO

La dezbatere au participat ambasadorii Estoniei şi Bulgariei în România, Ants Frosch şi Todor…

Citeste continuarea pe Agerpres.ro

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

x